Astronauti zarobljeni u svemiru, Radonić: “Postoji plan evakuacije”

Vijesti 13. ruj 202421:45 0 komentara

U emisiji Tajne svemira urednice Tee Blažević gostovala je Daniela Jović na temu Međunarodnog tjedna svemira koji se u listopadu održava u Zagrebu. Također, u emisiji je predstavljena knjiga Branka Nađa, Hrvatska pod zvijezdama, koju je poznati astronom Korado Korlović usporedio s proslavljenim djelom Otona Kučere, Našim nebom.

Svemirske aktualnosti s Teom Blažević prokomentirao je naš veliki stručnjak za svemirske letove Ante Radonić. Jedna od teme bio je nedavni debakl probnog leta tvrtke Boeing.

Naime, pilotkinja Sunita Williams i zapovjednik Barry Wilmore poletjeli su u Boeingovoj novoj svemirskoj letjelici 5. lipnja i trebali su ostati u orbiti osam dana nakon pristajanja na Međunarodnu svemirsku postaju. Međutim, pojavili su se problemi s pogonskim sustavom Boeingove kapsule Starliner koja je trebala astronaute vratiti na Zemlju. Astronauti su morali preuzeti ručnu komandu kad su dolazili i kad su se spojili s svemirskom kapsulom.

NASA je procijenila da bi povratak s posadom u Starlineru bio previše opasan, što se očito pokazalo dobrom procjenom s obzirom na to da se prazna kapsula vratila na Zemlju s cijelim nizom problema, jedan od novih potisnika zakazao je tijekom spuštanja, a kapsula je doživjela i kratkotrajni prekid rada sustava za navođenje tijekom ponovnog ulaska u atmosferu.

Kako je onda moguće da je Boeing tvrdio da je sve u redu s kapsulom? Znači li to da postoji ponor između Boeinga i NASA-e, pitali smo Antu Radonića.

Radonić je istaknuo da za Boeing ovo sramota. “Tvrtka SpaceX imala je dosad čak 14 letova s posadom, a Boeing je tak napravio prvi probni let i nije vratio astronaute nazad”, rekao ja naš poznati stručnjak za svemirske letove.

Kako će se astronauti vratiti nazad?

NASA je objavila da će se vratiti SpaceX-ovom letjelicom, no tek u veljači 2025. godine. Ipak, postoji i mogućnost evakuacije, pojasnio nam je Radonić.

“Ove dvoje bi se moglo evakuirati i vratiti na Zemlju. Svaki svemirski brod ima svoja odijela, mogli bi ih odijenuti i smjestiti se u letjelicu Dragon i tako se evakuirati.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!