Bartulica: Nisam tražio odgovor od Ursule von der Leyen, zakasnio sam

Svijet 17. srp 202420:08 0 komentara

Hrvatski eurozastupnik Stjepo Bartulica razgovarao je uživo u Dnevniku N1 s našom Ninom Kljenak o tome hoće li dati podršku Ursuli von der Leyen za drugi mandat na čelu Europske komisije te o tome kako Europska Unija tretira Mađarsku i Viktora Orbana.

Osvrćući na presudu Europskog suda prema kojoj Europska komisija (EK) nije bila dovoljno transparentna oko nabavke cjepiva protiv covida-19, Bartulica je izjavio kako je od početka bio kritičan prema načinu na koje je cjepivo nabavljeno.

Ursula von der Leyen je tajila uvjete kako je došlo do dogovora s farmaceutskim kompanijama te i dalje ne znamo za koji iznos je to cjepivo kupljeno. Sve skupa je bilo jako netransparentno”, ocijenio je Bartulica.

Bartulica je odgovorio na pitanje je li direktno Ursulu von der Leyen pitao o porukama u kojima je dogovarala nabavku cjepiva: “Ne, zakasnio sam na taj susret. Dogovoreno je da samo veće delegacije imaju pravo govoriti”, naveo je.

Jučer je na platformi X tvrdio drugačije:

Istaknuo je kako neće glasati za Ursula von der Leyen i kako smatra da će cijelo glasanje biti neizvjesno.

“Po meni nije zaslužila novi mandat i ja nju ne mogu podržati. Ona će ovisiti i o podršci s lijeve strane što će joj otežati put do većine”, kazao je Bartulica.

Pokušaji izoliranja Mađarske nisu dobri

Komentirajući potencijalno bojkotiranje Orbanovog summita od strane ministara vanjskih poslova Europske unije, izjavio je kako takva politika nije dobra te kako je potrebno više dijaloga unutar Europske Unije.

“Mnogi ljudi u Bruxellesu se ne slažu s Orbanovom politiku ali on ima podršku mađarskih birača već neko vrijeme. Što se tiče Ukrajine, ako želimo pomoći toj zemlji, moramo otvoriti nove mogućnosti da se pronađe rješenje za pravedan mir u toj zemlji. Sve što se pokušalo za sada, nije urodilo plodom. Tako da, umjesto da se osuđuje Orbana mislim da nam treba više dijaloga i razgovora a manje političke korektnosti”, zaključio je Bartulica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!