Beroš o slučaju ginekologa nepravomoćno osuđenog za silovanje: Ovo će se riješiti zakonskim izmjenama

Vijesti 06. ruj 202414:10 0 komentara
Vili Beroš
N1

Ministar zdravstva Vili Beorš komentirao je skandalozan slučaj u KBC-u Osijek gdje još uvijek radi liječnik Zlatko Topolovec, dr.med., specijalist ginekologije i opstetricije, koji je nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice.

“Dao sam nalog pravnoj službi da počne raditi na izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti gdje će se definirati u određenom članku da ta pravomoćnost postane nepravomoćnost za određena kaznena djela, a silovanje je doista takvo da to zaslužuje. Odlučio sam ići putem izmjene zakona”, komentirao je slučaj Vili Beroš.

“Mogu inicirati izmjenu zakona”

Ministar je odgovorio na pitanje postoje li interni akti i kodeksi koji onemogućavaju ovakvu situaciju: “U ovom trenutku ne, razgovarao sam i s ravnateljem, vidjeli ste i očitovanje Hrvatske liječničke komore. Svi mi apeliramo da se to ne smije događati. Ravnatelj osječke bolnice mi je rekao da oni uopće nisu stranka u postupku i saznali su neformalno za presudu, to je određeni problem. Ovo će se riješiti zakonskim izmjenama.”

“Sigurnosne mjere su se izdavale za financijske malverzacije, ali ovo je riječ o silovanju. Ako se moglo izreći mjere za financijske malverzacije onda sam očekivao…, ali ne mogu ja propitivati pravosudni sustav, ali mogu inicirati izmjenu zakona koji će determinirati da nije samo pravomoćnost presude to što uzrokuje određeno postupanje prema djelatniku jer je riječ o njegovom odnosu prema pacijentima”, dodao je ministar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!