Bivša gradonačelnica Zagreba pred sudom zbog optužbi da je izvlačila novac s ruskim investitorom

Crna kronika 04. lip 202409:16 0 komentara
Grgo Jelavic/PIXSELL

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu danas bi trebalo početi razmatrati optužnicu protiv bivše SDP-ove gradonačelnice Zagreba Vlaste Pavić i njezine poslovne suradnice Ive Franekić.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku tereti ih za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje isprave, dok je trećeokrivljenoj Marijani Leinart na teret stavljeno poticanje na zlouporabu u gospodarskom poslovanju.

Veza s ruskim ulagačem

Riječ je o slučaju vezanom uz tvrtku Mikado koju je osnovao Konstantin Veniaminovič Gološčapov, u javnosti poznat kao bivši maser Vladimira Putina. Vlasta Pavić je od 2012. do 2015. bila voditeljica poslova u njegovoj tvrtki, a Iva Franekić bila joj je direktorica te su sada obje optužene da su majci Vlaste Pavić i Gološčapovu pribavile nepripadajuću imovinsku korist od oko 100.000 eura. Za taj iznos oštećena je tvrtka Mikado.

Inače, ovaj ruski ulagač je prije 15-ak godina odlučio kupiti kompleks Katino na otoku Šipanu te je u njega počeo ulagati. Franekić je 2012. za Katino ugovorila projektiranje, isporuku i montažu četiri dizala. No, kako stoji u optužnici, Pavić je sredila da se umjesto jednog dizala isporuči podizna platforma invalidskih kolica za kosi transport vrijedna 95.000 kuna i koja su potom postavljena na Ksaveru u kući njezine majke.

Koliko je novca izvučeno?

U listopadu 2013. kupovao se i namještaj – od trosjeda, dvosjeda, fotelje i taburea vrijednih 44.293 kune. I umjesto da sve to dostave na Šipan namještaj je, prema optužnici, završilo u Gološčapovoj kući u Blatu. Sve je plaćeno s računa Mikada.

Još 600 tisuća kuna, navodi se u optužnici, Pavić i Franekić platile su s računa Mikada za navodne radove ugradnje plivajućeg cementa u Katinu na Šipanu. No umjesto toga, tvrdi tužiteljstvo, sredile su si tri stana po Zagrebu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!