N1 doznaje: Bivša tajnica u Vladi RH osuđena u aferi dnevnice kaznu služi u Požegi

Crna kronika 10. ruj 202406:53 0 komentara
Ivica Galovic/Sanjin Strukić/PIXSELL/Ilustracija

Bivša tajnica u Vladi Sandra Zeljko služi kaznu u Kaznionici u Požegi, potvrđeno je za N1 sa Županijskog suda u Zagrebu.

Pravomoćno je osuđena na četiri i pol godine zatvora, te mora državi vratiti oko 60 tisuća eura. Naime, ona i nekadašnji predstojnik ureda premijera Tomislav Saucha, koji već odslužuje kaznu izvukli su u aferi dnevnice zajedno oko 120 tisuća eura.

Odgode odlaska u zatvor

Zeljko je, kako smo javljali u travnju ove godine, pokušala izbjeći odsluženje zatvorske kazne pravdajući se zdravstvenim problemima. To joj je čak i uspjelo, no na kraju je sud zaključio da se mora javiti u zatvor.

Kako se nije pojavila u Remetincu, gdje se nalazi Centar za dijagnostiku odakle se zatvorenici upućuju u druge penalne ustanove, policija ju je 18. lipnja privela.

Od 12. kolovoza nalazi se na izdržavanju kazne zatvora u Kaznionici u Požegi, rečeno nam je na sudu.

Jesu li stvarno krivi?

Inače, Zeljko je cijelo vrijeme negirala krivnju, a da je nevin tvrdio je i Saucha.

Ipak, sud je pravomoćno utvrdio da je Saucha tražio od Sandre Zeljko da napravi putne naloge za posebne savjetnike predsjednika Vlade Republike Hrvatske i zaposlenike Ureda predsjednika Vlade, te inzistirao da se akontacije dnevnica isplaćuju iz državnog proračuna u gotovini. Učinili su to iako zapravo nitko od tih ljudi nije putovao. Utvrđeno je da su izvukli ukupno oko 900 tisuća kuna odnosno oko 120 tisuća eura.

Osim preko putnih naloga Sandra Zeljko je uz pomoć Sauche novac izvlačila i preko isplata prekovremenih sati koje nije odradila. Oboje su od početka negirali krivnju i prebacivali odgovornost jedno na drugo. Naime, i nakon što je Saucha otišao iz Vlade novac se krao, pa se postavilo pitanje je li Zeljko djelovala sama. Pravomoćnom presudom osuđeni su oboje.

Ključni dokazi u procesu

U njezinom stanu nađeni su obrasci za dnevnice čime je, prema pravomoćnoj presudi, pokušala prikriti visinu iznosa koji je nezakonito isplaćen. “Sa svojom plaćom nije si mogla priuštiti sve kredite, ovrhe i ostale troškove koje je imala u privatnom životu”, navedeno je u presudi.

Ključan dokaz protiv Sauche bili su pak u nalazi grafoloških vještačenja. Vještaci su, naime, utvrdili da je upravo Saucha vrlo vjerojatno skriptor potpisa na spornim putnim nalozima.

“Do ove zlouporabe u vrhu državne vlasti ne bi došlo da nije bilo propusta u radu Ureda za opće poslove Vlade i Sabora. I kada je revizija ukazala na to, UZOP nije odmah reagirao. Reagiralo se tek zahvaljujući medijima koji su pisali o nalazu revizije i spornim putnim nalozima. Ovakvo je ponašanje poljuljalo povjerenje građana u vlast. Otegotnim smo ocijenili dugotrajnost kršenja zakona, a posebno i Sauchinu visoku poziciju. Sandra Zeljko također je besramno iskoristila svoju poziciju, sjedeći pred vratima čak trojice premijera”, navedeno je u obrazloženju presude.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!