Bivši ministar vanjskih poslova: Vučić je još jednom poslao jasan signal Zagrebu

Europarlamentarac SDP-a i bivši ministar vanjskih poslova, Tonino Picula, bio je gost N1 Studija uživo kod našeg Domagoja Novokmeta s kojim je razgovarao o političkim aktualnostima.

Tonino Picula komentirao je reakciju Ministarstva vanjskih poslova na informaciju o uhićenju navodnog hrvatskog špijuna u Beogradu i privođenju Severine na srpskoj granici: “Očito je da Markov trg ne želi podizati tenzije nakon ovog dvostrukog događaja kojim je Aleksandar Vučić još jednom poslao jasan signal Zagrebu. Čini mi se da nitko nije pretjerano iznenađen ovom vrstom incidenata jer Vučić već neko vrijeme reciklira postupanje koje po njegovoj procjeni stvara politički višak vrijednosti namijenjen domaćoj političkoj publici jer kada god zagusti u Srbiji on se uvijek na incidentan način pokušava obračunati s mitskim neprijateljima Srbije. Najčešće su to Hrvati, ali i Albanci”, kazao je.

Tonino Picula
N1

Vučić kao “good cop

“To postupanje srpske policije nas ne bi trebalo iznenaditi. Vidjeli smo odmah reakciju Vučića koji je kao “good cop” ocijenio takvo postupanje kao neinteligentno, iako mi svi znamo da se takvo nešto ne može dogoditi u Srbiji bez zelenog svjetla ureda predsjednika”, istaknuo je Picula.

Picula je naveo da je prema srpskom ustavu Vlada ta koja vodi državu, ali da je “Vučić dobrih 13 godina alfa i omega u Srbiji i ništa se ne može napraviti bez njegovog blagoslova.”

Tajni spisi…

Europarlamentarac je komentirao obraćanje Ivice Dačića nakon incidenata: “Znam od kolega da su često nailazili na neugodnosti, tako da to što je izletjelo Dačiću pokazuje da postoje tajni spisi u Srbiji koji su namijenjeni šikaniranju onih s kojima se režim ne slaže i koje režim želi ušutkati.”

“Čini mi se da je ovo predtekst za donošenje zakona kojim bi Vučić nastavio proces suzbijana slobode tiska, medija, okupljanja i političkog izražavanja”, dodao je Picula.

Izbori u SDP-u

Picula se osvrnuo i na domaću politiku te unutarstranačke izbore u SDP-u: “SDP treba igrati aktivniju ulogu u hrvatskom političkom životu jer kao što vidimo predsjednik Vlade Andrej Plenković i HDZ u ovom trenutku prate određeni playbook. Plenković se odlučio povući riskantnije poteze kao što je reduciranje subvencije energenata, povećanje plaća dužnosnicima… SDP ima prostora za političko djelovanje, ali ono što se ne smije dogoditi je da se SDP konzervira.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.