Bivši ravnatelj HRT-a na sudu protiv čelnika HND-a

Vijesti 02. ruj 202415:29 0 komentara
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Bivši glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić u ponedjeljak je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu na početku suđenja protiv čelnika HND-a Branka Mijića i Gorana Gazdeka kazao da su mu obojica povrijedili ugled i čast, dok oni tvrde da je Bačićeva tužba još jedan napad na novinarsku udrugu.

Defamacija

“U tom tekstu su neistinite činjenice s ciljem difamacije mene kao osobe i kao ravnatelja HRT-a. Navedene činjenice su neutemeljene”, kazao je Bačić referirajući se na tekst čelnika HND-a objavljen u ožujku 2021 u kojem se, između ostaloga, navodi da otkaz predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku na HRT-u bio nezakonit te upozorava na mogući otkaz novinarki Maji Sever zbog razgovora objavljenog u Nacionalu.

“Ističem da sam postupao u svom poslu kao ravnatelj HRT-a u skladu sa zakonom i internim aktima te ustanove te da o tome postoje dokazi. U spornom tekstu se također spominje tekst s navodnim mojim prijetnjama Hrvoju Zovku, a što je također neutemljeno. Ističem da su svi dužni, a to se tiče i Maje Sever, držati se internih akata HRT-a te zakona”, kazao je Bačić u sporu na temelju njegove privatne tužbe.

U tekstu čelnika HND-a navodi se i da su Bačićeve mete za odstrel bili svi oni koji su se usudili javno progovoriti o teškim optužbama za seksualno uznemiravanje i mobbing koje je na račun bivšeg ravnatelja Poslovne jedinice Poslovanje HRT-a Mislava Stipića iznijela jedna zaposlenica.

Bačić je te tvrdnje odbacio te je kazao i kako je proveo internu istragu te nije našao dokaza i činjenica koje bi potvrđivale pritužbu zaposlenice, a sve to je također proslijedio tužiteljstvu.

Pritisci na novinare

S druge strane, Branko Mijić i Goran Gazdek koji su tekst iz ožujka 2021. potpisali kao tadašnji potpredsjednici HND-a na ročištu su izjavili kako razumiju optužnicu, ali da se ne osjećaju krivi.

Gazdek je kao sadašnji član izvršnog odbora HND-a krajem kolovoza govorio i o pritiscima SLAPP tužbi na novinare i medije na lokalnoj razini, ali i SLAPP tužbom ocijenio je ovu tužbu bivšeg glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića.

“Mi smo tuženi za klevetu samo zato što smo govorili o stanju na Hrvatskoj radioteleviziji”, kazao je tada Gazdek. U prvim komentarima nakon održanog ročišta, Mijić i Gazdek su ovaj spor ocijenili novim napadom na hrvatsku novinarsku organizaciju.

“Ovom se tužbom pokušava onemogućiti rad HND-a, odnosno svih njegovih legalno izabranih tijela, poput izvršnog odbora, koji ubuduće ne bi mogli djelovati, donositi svoje odluke i javno ih publicirati. U jedno smo sigurni, da će kolege iz svih medija ispuniti sudnicu kada naš privatni tužitelj Kazimir Bačić sjedne na klupu za optuženike, zbog optužbe za mito od 50.000 eura koje je nosio zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću“, kazali su za HND.

Braniteljice HND-ovih čelnika kazale su kako se ne protive predloženim dokazima te da za sada nemaju svojih dokaznih prijedloga. S druge strane, Bačić je kao svjedok bio saslušan na prijedlog svog opunomoćenika te u daljnjem postupku predlaže kao svjedoka saslušati i Mislava Stipića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!