Božinović: Nelegalni prijelazi državne granice mogu se zaustaviti

Vijesti 09. ruj 202418:02 0 komentara
N1 / Ana Raić / Ilustracija

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da je ove godine zabilježeno 57 posto manje nelegalnih prelazaka granice, ali je uhićeno 41 posto više krijumčara te da se taj problem može rješavati jedino u suradnji s policijama susjednih zemalja.

“To govori da kombinacija svih mjera koje poduzimamo čini Hrvatsku u tom kontekstu sigurnijom, međutim ne možemo biti zadovoljni sve dok sve države koje su na „balkanskoj ruti“ ne daju svoj maksimum, pogotovo Bosna i Hercegovina”, kazao je Božinović. Dodao je da Hrvatska prema toj susjednoj zemlji godinama šalje inicijative vezane za zajedničke patrole i razmjene informacija, uključujući pomoć na europskoj razini koja bi bila u formi dolaska Frontexa u Bosnu i Hercegovinu.

Božinović je je kazao da suradnja „nekako ide sporo“ te da mu je jasno da je situacija u BiH složena i da ta zemlja nema dovoljno opremljenih i uvježbanih policijskih službenika.

Upravo je raspoređivanje snaga Frontexa u BiH nešto za što sam siguran da bi donijelo pozitivne efekte i to vrlo brzo, kazao je i podsjetio da je Europska komisija donijela odluku o suradnji, ali je izrazio pretpostavku da do ostvarenje te suradnje nije došlo „zbog nekih unutarnjih razloga” u Bosni i Hercegovini.

O navijačkim neredima u Osijeku

Govoreći o navijačkim neredima sinoć u Osijeku, pohvalio je policiju da je vrlo brzo i učinkovito reagirala i spriječila da iz situacije ne nastane „nešto puno gore“.

Policija je procesuirala 70 poljskih državljana, od čega 66 zbog tučnjave, jedna osoba je kazneno prijavljena zbog nasilnog ponašanja prema policijskom službeniku, a trojica navijača zbog ponašanja na stadionu. Istodobno sedam hrvatskih državljana je prekršajno prijavljeno, od kojih šest zbog tučnjave i jedan na stadionu.

To je slika koju ne želimo vidjeti na sportskim terenima jer to nema nikakve veze sa sportom, kazao je ministar unutarnjih poslova.

Božinović je kazao da je jedan policajac ozlijeđen, ali da se radi o ozljedama koje ne bi trebale zabrinjavati. Međutim, naglasio je da su u posljednje vrijeme policajci žrtve nasilnih napada, djelovanja, raznih vrsta kriminalaca, i poručio da će policija u svakoj situaciji u kojoj je zadužena za javni red i mir upotrijebiti sva sredstva koja joj po zakonu stoje na raspolaganju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!