Božinović: Policija će procijeniti je li obitelj HDZ-ovca pretjerala u kritikama vatrogasaca

Vijesti 01. kol 202413:30 1 komentar
Neva Zganec/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da će policija procijeniti jesu li supruga i kćer HDZ-ovog predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Nediljka Dujića pretjerale u kritiziranju policije i vatrogasaca tijekom gašenja požara kod Skradina.

“Policijska uprava će sigurno provesti istraživanje u smislu prikupljanja svih relevantnih činjenica i temeljem toga će poduzeti određene radnje. Policija u ovom konkretnom slučaju radi svoj posao, a vidjet ćemo što će pokazati istraživanje”, rekao je.

Tijekom televizijskog javljanja s požarišta u Skradinu, supruga i kćer predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Nediljka Dujića, žestoko su kritizirale vatrogasce i policajce.

“Ćaća mi se doma guši, sve je napravio za ovu državu. Oni ni prstom da maknu. Nakaze jedne”, rekla je Dujićeva kći pokazujući na vatrogasca i policajku koju je dodatno izvrijeđala.

Božinović je u četvrtak nakon sjednice Vlade upitan misli li da će policija istražiti je li trebalo zaustaviti osobu koja je donosila vodu ili zato što je kćer Nediljka Dujića opsovala policajku u kameru.

“Prema nešto informacijama što imam, ne radi se da je netko zaustavljen jer je nosio vodu ili gasiti požar. Ni jedno niti drugo se nije pokazalo točnima.”

Upitan jesu li pretjerale, Božinović je odgovorio kako će to procijeniti policija.

Božinović: Sustav prijavljuje vrlo dobro

Na dodatni upit jesu li pretjerale s obzirom da je riječ o supruzi i kćeri predsjednika Uprave Hrvatskih šuma, Božinović je odgovorio kako to nema nikakve veze.

“Barem smo mi u MUP-u pokazali da ne vodimo računa i nije nam bitno tko je počinitelj, već samo je li neko djelo počinjeno”, dodao je.

Govoreći o visinama kazni za piromane, Božinović je rekao da je najvažnije u politici penaliziranja je izvjesnost kažnjavanja.

N1 / Fran Rubil

“Brzina kažnjavanja šalje poruku da su sustav i država reagirali. Time se šalje poruka o generalnoj prevenciji. Drugim riječima, poruka je da ako radite kaznena djela i prekršaje, bit ćete kažnjeni, a druga je specijalna prevencija koja se odnosni na konkretnog počinitelja. To je zapravo smisao kažnjavanja”, kazao je.

“Što smo tu efikasniji, utoliko je pitanje visine kazne manje bitno ako se zna da će netko odgovarati. Samim time se šalje poruka i drugim potencijalnim počiniteljima da će ih strići ruka pravde”, nadodao je.

Novinare je zanimalo je li u ovom trenutku zadovoljan brzinom kažnjavanja.

“Moje je da odgovaram za sustav koji prijavljuje, a taj sustav prijavljuje vrlo dobro i učinkovito pa i kada govorimo o požarima. Ove godine je prijavljeno 20 kaznenih djela i 71 prekršaj, ostalo nije na policiji”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare