Božo Kovačević: Presuda Glavašu je šamar Ustavnom sudu

Vijesti 27. lis 202310:48 0 komentara
Josip Regovic / Pixsell

Zagrebački Županijski sud u petak je nakon ponovljenog suđenja Branimira Glavaša ponovno proglasio krivim za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku tijekom Domovinskog rata, zbog kojega je već odslužio većinu ranije dosuđene kazne.

Glavaš je osuđen na sedam godina, a pet godina i tri mjeseca već je odslužio. Gordana Getoš Magdić osuđena je na četiri godine, Dino Kontić i Zdravko Dragić na tri godine.

Nekadašnji zapovjednik obrane Osijeka i njegovi suoptuženici ponovili su na početku “zadnje runde” ponovljenog suđenja sredinom siječnja ove godine na zagrebačkom Županijskom sudu da nisu krivi za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. u slučajevima za koje je optužnica izmijenjena zbog smrti dvojice optuženika – Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića.

Kazna Glavašu godinu manja nego na prvom suđenju

Na prvom suđenju 2009. Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Više čitajte OVDJE.

Božo Kovačević: Očekivana presuda

“S obzirom na činjenice koje u bile obznanjene u okviru prethodnih procesa, očekivala se ovakva presuda. Mislim da je ova presuda šamar Ustavnom sudu koji se, po mom mišljenju, suprotno svojim ovlastima umiješao u meritum vođenja sudskog procesa i poništio kaznu koja je bila gotovo već odslužena.”, rekao je o presudi vanjsko-politički analitičar Božo Kovačević u emisiji N1 studio uživo.

Uskoro opširnije…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!