Hoćemo li u trgovinama uopće moći pronaći domaće jabuke? “Onda ćemo doći u situaciju da ćemo biti prepušteni uvozu”

Vijesti 20. lis 202422:03 0 komentara

U ponedjeljak se obilježava međunarodni dan jabuka, a kakva je bila ova godina za proizvođače otkrio je našoj Nataši Božić u Točki na tjedan predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota.

“Ova godina je zaista bila loša. U travnju je krenulo s mrazovima koji nisu bili izrazito niskih temperatura, ali su poremetili cvatnju. Ovu godinu je obilježila i izuzetno duga suša. Gotovo 75 dana bez kiše. Visoke temperature su napravile da voće, a pogotovo jabuke izgaraju ili prokuhavaju pa su već početkom devetog mjeseca počele padati.

Ove godine imamo situaciju da od negdje planiranih 60-ak tisuća tona, što je u nekoliko prethodnih godina bio prosjek da se ubere, neće ni 50 posto toga završiti u hladnjačama za potrošnju”, rekao je Markota.

Loša godina za jabuke će onda značiti i vjerojatno veće cijene, a Markota je otkrio i hoćemo li u trgovinama uopće moći pronaći domaćih jabuka odnosno do kada će ih biti.

branimir markota
N1

“Ozbiljniji proizvođači imaju ugovore s trgovačkim lancima i oni su obavezni isporučivati domaći jabuku i trgovački lanci su obavezni kupovati domaću jabuku dok je ima. Nažalost, nje će biti do trećeg, četvrtog mjeseca, a onda ćemo doći u situaciju da ćemo biti prepušteni uvozu”, kaže Markota.

Objasnio je i zašto Hrvatska kao proizvođač nije konkurentna proizvođačima izvana.

“Cijelo okruženje te proizvodnje otkada smo ušli u Europsku uniju nije toliko intenzivno, toliko kvalitetno i toliko produktivno da bi mogli konkurirati velikim proizvođačima izvana. Imamo situaciju da jedna Poljska proizvede 35 – 40 posto europske produkcije jabuke i normalno da ona to mora negdje prodati ili Italija koja je izuzetno jak proizvođač jabuka”, zaključio je Markota.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!