Umirovljenici: Možemo odahnuti, plin i struja će poskupjeti “samo” 10 – 15 posto

Vijesti 04. ruj 202409:42 0 komentara
Unsplash/ILUSTRACIJA

Blok umirovljenici zajedno (BUZ) ironično je poručio kako "mogu odahnuti“ jer će plin i struja će poskupjeti "samo“ 10 - 15%.

BUZ navodi kako se Vlada pohvalila drugim najvećim usklađenjem mirovina od 7,46%, ali je ubrzo nakon toga najavila i poskupljenje struje i plina od “samo 10-15%“.

Problematiziraju i usklađenje od 7,46% u vrijeme kada sebi dižu plaće za 70-80% i najavljuju poskupljenja plina i struje.

“Kao da nam daju iz svog džepa”

“U nekim nazovimo normalnim demokracijama kojima mi navodno težimo bi već i samo najavljeno poskupljenje od 1% izazvalo revolt, nerijetko izvelo na ulice stotine tisuća nezadovoljnika, no Hrvatima je izgleda sasvim normalno kada nešto poskupi nekim dvoznamenkastim postotkom… ili nam napokon prestaje biti svejedno, jer vrč ide na vodu dok se ne razbije“, navode iz BUZ-a.

Smatraju da je nevjerojatno ponašanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i njegovih ministara koji “se ponašaju kao da nešto daju iz svog vlastitog džepa a ne iz proračuna kojeg svi mi punimo, a kojeg bi oni trebali i morali puno racionalnije i pravednije raspodijeliti”.

Osvrnuli su se i na najavu uvođenja poreza na nekretnine uz tvrdnju da se to radi “kako bi se bogatima i povlaštenima omogućilo da budu još bogatiji”.

“Naprosto je nevjerojatno da rekordni rast BDP-a u posljednjih nekoliko godina, čak i unutar EU-a, što je pratilo i rekordno punjenje proračuna, nije iskorišteno za oporavak gotovo potpuno uništene poljoprivrede i industrijske proizvodnje. Rekordni rast proračuna u prošlih nekoliko godina je bila i prava prilika za ispravljanje niza učinjenih socijalnih nepravdi taloženih kroz protekla tri desetljeća, posebno za umirovljenike koji od početka primjene odredbi mirovinske reforme od 01.01.1999. do kada je prosječna mirovina bila cca 80% prosječne plaće, da bi do danas pala na dvostruko manje odnosno na 40% prosječne plaće”, naveli su.

Zbog svega navedenog pozivaju na prosvjed “Protiv siromaštva” koji će se održati 01. listopada u 12:00 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!