CMS se žali na presudu ruskom prosvjedniku: “Hrvatska ga zatvorila pa mu odbila azil”

Vijesti 22. srp 202414:56 0 komentara
vatrogasci na markovom trgu
N1 / Ana Raić

Centar za mirovne studije (CMS) podnio je u ponedjeljak žalbu zagrebačkom Općinskom prekršajnom sudu na presudu zbog koje je ruski borac za ljudska prava Vladislav Ariničev proveo 15 dana u pritvoru zbog prosvjeda na Markovu trgu kojim se pobunio protiv postupanja Sigurnosno obavještajne agencije (SOA).

CMS u priopćenju ističe da je Ariničev nakon puštanja iz pritvora ponovno lišen slobode jer mu je Hrvatska odbila zahtjev za azilom i već peti dan štrajka glađu u prihvatnom centru za strance u Trilju.

Prema navodima CMS-a, Ariničev je zbog političkog progona morao napustiti svoj dom u Rusiji u kojoj se godinama borio za ljudska prava i između ostalog volontirao u stožeru Alekseja Navaljnog.

Stoga je, ističe CMS, zatražio azil u Hrvatskoj koji mu je odbijen zbog mišljenja SOA-e, koja je odlučila vjerovati Putinovoj administraciji, a koja ga je zbog njegovog aktivističkog rada proglasila teroristom odnosno ekstremistom, premda je i Europski sud za ljudska prava utvrdio da je Rusija prekršila ljudska prava Ariničeva i njegovih kolega aktivista zbog mjera koje je protiv njih poduzela jer su organizirali antiratne prosvjede.

SOA je, dodaje CMS, u svom pojašnjenju zašto Ariničeva smatra sigurnosnom prijetnjom zamjerila i što je aktivizam nastavio i u Hrvatskoj te objavio video kojim je upozorio na loše stanje u MUP-ovom Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu, iako se nakon objave tog videa, uz intervenciju raznih organizacija i tijela, stanje u prihvatilištu popravilo.

CMS: Plenkovićeva administracija ili slijepo vjeruje Putinu ili se ponaša kao Putinova

Ariničev je, podsjeća CMS, mirno prosvjedovao na Markovom trgu, nakon čega je bio priveden zbog natpisa na majici te lišen slobode i osuđen na 15 dana zatvora zbog vrijeđanja tijela RH.

U CMS-u ističu da Ariničev nije imao namjeru vrijeđati SOA-u, već upozoravati na nepravilnosti rada državnog tijela o kojem mu ovisi život.

”Društveni aktivizam Ariničeva se ne smije smatrati prijetnjom nacionalnoj sigurnosti isključivo iz razloga što smeta vladajućima ili onima u poziciji moći, već slobodu takvog djelovanja treba podržavati ili barem dopuštati kao minimum garancije demokracije i ljudskih prava u Hrvatskoj”, ističe CMS u priopćenju.

CMS smatra kako ovaj slučaj pokazuje da ”Plenkovićeva administracija ili slijepo vjeruje Putinu ili se ponaša kao Putinova”.

”Dok Vlada javno izražava protivljenje Putinu i zabrinutost njegovom nedemokratskom politikom, MUP ili više vjeruje Putinovoj administraciji nego vlastitim očima ili im smeta aktivizam koji prokazuje propuste MUP-a te ga sustavnim nasiljem pokušavaju ugušiti”, dodaje CMS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!