Croatia osiguranje i država protiv predloženog načina prodaje Name

Ekonomija 17. ruj 202412:55 0 komentara
Neva Zganec/PIXSELL

Croatia osiguranje (CO) kao razlučni vjerovnik izričito se protivi prijedlogu prodaje nekretnina Name u zagrebačkoj Ilici s obvezom zadržavanja djelatnosti i radnika na najmanje dvije godine, očitovanje je CO-a uoči skupštine vjerovnika zakazane za 18. rujna.

“Uvjeti prodaje ove imovine, kojima se kupcu nameće obveza preuzimanja radnika i nastavljanja poslovne djelatnosti u razdoblju od najmanje dvije godine, jasno upućuju da se ovdje ne radi o unovčenju nekretnina sukladno odredbi Stečajnog zakona, već o prodaji imovine koja osim nekretnina uključuje i pokretnine, s dodatnim obvezama kupcu koje očito umanjuju cijenu te imovine”, stoji u očitovanju CO-a.

Ističe se i kako iz navedenog prijedloga odluke, prije svega, nije jasno hoće li se prodajom nekretnina namiriti razlučni vjerovnici ili se nekretnine prodaju kupcu opterećene s razlučnim pravima.

“Spomena o namirenju razlučnih vjerovnika nema niti u izvješću stečajnog upravitelja u kojem je iznio prijedlog donošenja ovakve odluke o prodaji”, navodi se u podnesku CO-a.

Različiti vlasnici preostalih Nama?

Dodaje se i da je prijedlogom te odluke predviđen različit način prodaje nekretnina robne kuće Name na Kvaternikovu trg i nekretnina koje predstavljaju robnu kuću u Ilici. Za robnu kuću Kvaternikov trg određena je prodaja prikupljanjem i otvaranjem ponuda, dok je za robnu kuću Ilica određena prodaja putem javne sudske dražbe.

#related-news_0

“Dakle isti kupac ne mora kupiti obje robne kuće kao gospodarsku cjelinu, već će moguće ili vjerojatno ove robne kuće imati različite nove vlasnike”, ističe se u podnesku i zaključuje kako predložena odluka o prodaji nije u interesu niti jedne skupine vjerovnika.

“Zbog uvjeta koji se nameću kupcima, prodajom gospodarskih cjelina postići će se značajno manja cijena nego prodajom nekretnina. K tome, ukoliko kupac preuzima nekretnine opterećene hipotekarnim tražbinama koje, prema izvješću stečajnog upravitelja do 31. 12. 2023. s kamatama ukupno premašuju 40.000.000 eura, jasno je da kupac za robnu kuću Ilica neće ponuditi puno više od 1,00 (jedan) euro”, zaključuju u CO-u postavljajući i pitanje “u čijem je interesu prodaja imovine kakvu predlaže stečajni upravitelj”

Podnesak CO-a objavljen je nakon što je i sudu dostavljeno očitovanje države da nije suglasna sa skupnom prodajom robne kuće i nekretnina Name u zagrebačkoj Ilici na zajedničkoj javnoj dražbi.

“Razlučni vjerovnik, Republika Hrvatska, Ministarstvo gospodarstva – Ravnateljstvo za robne zalihe, nije suglasno da se predmetne nekretnine prodaju zajedno/skupno u jednoj zajedničkoj-javnoj dražbi ako se takvom prodajom ne može postići naplata tražbina iz stečajne mase, na osnovu razlučnog prava vjerovnika Republike Hrvatske”, ističe se u očitovanju Županijskog državnog odvjetništva koje zastupa državu.

Prodaja pokrenuta u prosincu

Očitovanje je uslijedilo nakon zaključka Trgovačkog suda u Zagrebu kojom je država bila pozvana da se očituje je li suglasna da se zgrada, dvorišta, vrt i perivoj Name u Ilici 4 – 6 te zid u Radićevoj ulici 1. prodaju na zajedničkoj javnoj dražbi.

Prodaja nekretnina Name je pokrenuta nakon što je lani u prosincu, više od 23 godine nakon otvaranja stečaja, utvrđen zahtjev Croatia Osiguranja za suđenje u razumnom roku te je donesena odluka da se prodaja zgrada u Ilici i na Kvaternikovu trgu mora donijeti u devet mjeseci.

U sjeni sazivanja skupštine vjerovnika, stečajni upravitelj Damir Mikić je podnio izvješće u kojem ističe da bi, uzimajući u obzir vlasnički i zemljišnoknjižni status preostalih nekretnina te da se u obje robne kuće još uvijek obavlja djelatnost i zapošljavaju radnike,”oportuno bilo donijeti odluku o prodaji imovine kao cjeline”.

Odnosno da se nekretnine i pokretnine Name prodaju zajedno te da se kupca obaveže i na preuzimanje poslovanja i zaliha robe i zatečenih radnika na određeni vremenski rok i to minimalno na dvije godine. U sudskom zaključku, pak, navedeno je da će se prodaja obaviti putem javne sudske dražbe sukladno stečajnom zakonu i uz odgovarajuću primjenu ovršnog zakona.

Početna cijena će se odrediti sukladno procjeni sudskog vještaka za nekretnine i sukladno knjigovodstvenoj vrijednosti za opremu pokretnine, ističe se u zaključku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_1

#related-news_2

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!