Demograf objasnio kako revitalizacija može započeti odmah

Vijesti 20. svi 202409:42 0 komentara

Demograf Stjepan Šterc, koji je pisao dio programa Domovinskog pokreta koji se odnosi na demografiju, gostovao je u Novom danu kod Nine Kljenak gdje je govorio o važnosti novog Ministarstva demografije.

Šterc je uvjeren da je osnivanje Ministarstva demografije bilo neophodno.

“Ako mi imamo demografsku stvarnost Hrvatske ovakvu i tvrdimo da je to najvažnija problemtaika, osim toga ljudska populacija i stanovništvo je temelj svih djelatnosti, sasvim sigurno da ona mora biti postavljena u izvršnom djelovanju na onu razinu sukladno njezinu značenju. Apsolutno je to trebalo biti državno ministarstvo i trebala je biti osoba na čelu tog ministarstva potpredsjednik Vlade koji bi strategije koje se definiraju prenosio provedbeno na ostale resore.”

Šterc se osvrnuo na kritike modela prema kojima bi žena bila plaćena sredstvima iz državnog proračuna da bude kod kuće s djecom.

“To je percepcija politička i novinarska. Nije to bio jedini model. U tom modelu je bilo razvijeno pola radnog vremena, klizno radno vrijeme… Poslodavci su rekli da im je najvažnije zadovoljstvo radnika. Bila je želja da se naprave poticajni mdeli po kojima bi bilo jednostavnije ženi odlučiti što napraviti kad ostane trudna.”

Kako će biti shvaćen problem demogafije na političkoj razini?

“Kao i dosad – na razini retorike javnih izričaja. To će biti njavažnija probletmatika, ali za pravo će izostati ključne, strateške odluke jer su one vezane za neke temeljne etablirane sustave u državi. Jedan od njih – porezni sustav. Dok nema političke volje, apsolutno ništa se ozbiljnije neće promijeniti.”

Poticajni model kojim bi odmah započela revitalizacija

“Nije isključivo jedino revitalizacijski model povećanje rodnosti. Drugi model je selektivna imigracija, racionalna, a ne stihijska. S njom revitalizacija počinje odmah jer u pravilu u migracijama sudjeluju mladi ljudi, mlade obitelji, mlade obitelji s djecom… i ako vi njih poticajnim modelom usmjeravate u prostore koji su ispražnjeni, uz niz drugih pretpostavki, koje morate postaviti o tim prostorima, revitalizacija počinje odmah.”

Analize pokazuju da su mladi u početku odlazili najviše zbog ekonomskih razloga, a danas su prevladavajući razlozi nezadovoljstvo uređenosti društva i sustava i nesigurnost oko budućnosti, tvrdi Šterc.

Na pitanje kolika je snaga Domovinskog pokreta da osmisli i provede svoje politike, Šterc odgovara da to nije pitanje DP-a, nego cijele Vlade i cijelog političkog sustava i da bi svakog racionalnog morala zabrinuti demografska destrukcija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!