Desna skretanja Milanovića? “Pa rekao je da je Tito jedan od četiri najveća Hrvata”

Vijesti 29. lip 202410:50 2 komentara

Arsen Bauk iz redova SDP-a gostovao je u emisiji Novi dan kod naše Mašenke Vukadinović gdje su razgovarali o unutarstranačkim izborima i kandidatima za izbore predsjednika Republike koji se održavaju krajem godine.

“Predsjednik Republike je izjavio formalno ili neformalno da se kandidira i da očekuje podršku SDP-a tako da ja očekujem da SDP da podršku predsjedniku i da onda nastavimo dalje, a on nastavi dalje.”

Na pitanje je li se Zoran Milanović prije objave kandidature prethodno konzultirao s ikim iz stranke, Arsen Bauk odgovara: “Ne znam je li bilo kontakata, ali s velikom vjerojatnošću mogu pretpostaviti da je. Prema Statutu, kandidata predlaže predsjednik stranke Glavnom odboru. ”

Neki kandidati su bili vidno iznenađeni: “To kad će netko memoare pisati će moći opisati.”

N1

“Logistika predsjedničkih izbora recidiv iz 92.”

“Logistika bilo koje organizacije je u predsjedničkim izborima drugačija nego na ostalim izborima, to je recidiv iz 1992., to nitko nije mijenjao – birački odbor i nestranački za razliku od svih drugih izbora gdje biračke odbore, 80 posto članova predlažu političke stranke. Ne postoji razlog zašto bi predsjednički, koji se ni po čemu ne razlikuju od drugih izbora, imali toliko drugačiji sastav biračkih odbora”, rekao je zastupnik SDP-a.

“U pravilu se podrška kandidatima teritorijalno poklapa s podrškom strankama koje su ga predložile uz neke oscilacije onih koji glasaju isključivo za osobu neopterećeni njenom stranačkom pripadnosti. Uostalom i istraživanja su pokazala da je od 140.000 građana koji su u prvom krugu glasali za Miroslava Škoru, u drugom krugu glasali za Zorana Milanovića,” poentirao je Bauk.

“Prema Ustavu, predsjednik nije nestranački čovjek jer njega čak i u drugom mandatu predlažu političke stranke. Ja bih rekao da je ta situacija barem podnormirana. Naime, u Zakonu izbora članova u EP iz RH, o lokalnim izborima, imamo izrijekom propisanu mogućnost da se predsjedniku Republike da da se kandidira bez ograničenja, bio stranački ili nestranački kandidat.”

“Predsjednički kandidat je nestranački, ali ne može zaboraviti predlagatelje i program”

“Kandidat ne može participirati u stranačkom životu, ali ako ga je podržala stranka, bilo koja stranka, kao Kolinda Grabar Kitarović onomad stranke iz Domoljubne koalicije onda je iluozorno očekivati da ćete zaboraviti program i predlagatelje i krenuti od nule.”

Zoran Milanović nije predsjednik SDP-a osam godina, ali je član stranke – ja sam mu članarinu plaćao”, našalio se Bauk, a na pitanje jesu li mu se stajališta promijenila u tom periodu, odgovorio je: “Ni na koji način se nisu odvojila od njegovih stajališta, a u velikoj mjeri su se poklapala sa stajalištem glasača SDP-a i sa stajalištima vodstva SDP-a. Naravno, ne sto posto, ali u velikoj mjeri.”

Komentirajući da DP ne podržava inicijative HDZ-a, Bauk je kazao kako ni oporba ne podržava inicijative SDP-a: “Primjerice, dio oporbe nije podržao da se Vladu zaduži da izradi novi Zakon o pobačaju. Dakle, jasne su tu neke linije razgraničenja i nema ih smisla prelaziti.”

Ima li SDP ikakve varijante osim Milanovića?

“Da ankete pokazuju da ga naši glasači ne podržavaju, onda ne bi bio u toj mjeri siguran kao kandidat. Trebao bi se dogoditi tektonski poremećaj, a oni na našoj političkih sceni nisu uobičajeni.”

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković se hvalio rezultatima na europskim izborima, a “dobili su onoliko koliko imaju članova”, rekao je Bauk i pojasnio: “Deklariraju da imaju 213.000 članova, a dobili su na tim izborima 260.000 glasova.”

Odgovarajući na pitanje treba li za motivaciju glasača za izlazak na predsjedničke izbore podrška kandidata i iz drugih stranaka, Bauk kaže da su to najavili kolega Krešo Beljak i kolegica Mrak Taritaš, a i da je vidio da o tome razmišlja i župan Matija Posavec.

Na pitanje simpatija iz desnog kuta prema Milanoviću, Bauk je rekao da ih je izrazila i zastupnica DP-a Ivana Mujkić: “To su poznate stvari, predsjednički izbori nisu preslika parlamentarnih. Imate dio građana koji smatraju da je dobro da na Banskim dvorima i Pantovčaku bude drugačije opcije radi ravnoteže.”

Smeta li socijaldemokratima što Milanović uživa simpatije nekih ekstremno desnih birača? “Oni se određuju kako njihovi birači razmišljaju, a o desnima neka brinu desne stranke.”

Desna skretanja predsjednika

“Oko takozvanih desnih skretanja Milanovića mogu reći da je jednom prilikom rekao da je Josip Broz Tito među četiri najveća Hrvata pa je onda govorio da narodi na Balkanu olako nabacuju izrazom genocid, što je pogonsko gorivo svih nacionalista. Dakle, to se nikako ne može staviti u desne izjave.”

Komentirajući da je u medijima kao predsjednički kandidat HDZ-a i izazivač spominjan Miro Gavran, Bauk odgovara: “Nije li prethodno na nekim prošlim izborima bio nominiran i Igor Zidić? Vjerojatno ne žele nikog svog poslati da izgubi. Čekamo njihovog kandidata.”

Komentirajući “osvojene” izborne cikluse, Oleg Butković kaže da se ide na 3-0: “To je legitiman zahtjev. Ja očekujem 2-2, dobit ćemo ih i u prvom i u drugom krugu”, uvjeren je Arsen Bauk.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare