DIP objavio brojke: Evo koliko su nas koštali EU izbori

Ekonomija 22. srp 202410:57 0 komentara
DIP objavio brojke: Evo koliko su nas koštali EU izbori
Pixabay/Ilustracija

Na ovogodišnje lipanjske izbore za Europski parlament potrošeno je 9,2 milijuna eura, pokazuje privremeno izvješće Državnog izbornog povjerenstva (DIP), zbog rasta niza troškova, to je 1,8 milijuna više u odnosu na iste izbore iz svibnja 2019.

Iznos od 9,2 milijuna eura, nije potpun, nedostaju mu još neki troškovi, poput iznosa naknade koji će dobiti političke stranke koje su osvojile jedno od 12 hrvatskih mjesta u Bruxellesu.

Za tu je namjenu ukupno izdvojeno 159.000 eura, odnosno 11.415 po osvojenom mjestu te 6.637 eura za slučaj kada stranka, odnosno nezavisni kandidat na izborima ne osvoji mjesto u Europskom parlamentu, ali dobije najmanje 5 posto važećih glasova birača.

No da bi sudionici europskih izbora taj iznos uistinu i dobili, njihove izborne financije moraju dobiti prolaznu ocjenu DIP-a.

Ne bude li DIP imao zamjerki, HDZ će za šest osvojenih mandata u Europskom parlamentu dobiti 68.490 eura, SDP za četiri 45. 660 eura, a Možemo i Domovinski pokret, koji u Europskom parlamentu imaju po jednog zastupnika, Gordana Bosanca i Stephena Nikolu Bartulicu, po 11.415 eura.

Utješna naknada IDS-ovoj koaliciji

Utješnu naknadu od 6.637 eura trebala bi dobiti koalicija koju je predvodio IDS i bivši europarlamentarac Valter Flego kojoj se dogodio opisani slučaj, prešla je izborni prag od pet posto (5, 61 posto), ali unatoč tome nije izborila mjesto u Europskom parlamentu.

Gleda li se struktura lipanjskih izbornih troškova, glavninu, gotovo sedam milijuna eura, čine naknade za rad izbornih tijela, manji dio, 2,2 milijuna eura materijalni troškovi.

Kod troškova izvornih tijela, glavninu, 5,2 milijuna eura čine naknade za rad biračkih odbora, zatim naknade na rad općinskih (gotovo 880.000 eura), gradskih (353.000 eura), županijskih i zagrebačkog Gradskog izbornog povjerenstva (138.000 eura).

Tim brojkama treba dodati i 380.000 eura za naknade djelatnicima koji su u izbornim povjerenstvima i Poreznoj upravi radili na informatičkim, administrativnim, tehničkim i pomoćnim poslovima.

Ove godine na izbore utrošeno više od 22 milijuna eura

Polovicu od 2,2 milijuna materijalnih troškova, čine troškovi APIS-ove informatičke podrške provedbi izbora (1,14 milijuna eura), tiskanje i distribucija glasačkih listića, izrada ostalog izbornog materijala, stajala je 592.000 eura.

Za 12 mjesta u EU parlamentu na izborima 9. lipnja natjecalo se 300 kandidata sa 25 lista. Nešto više od 3,7 milijuna birača svoju je volju moglo iskazati na 6.751 biračkom mjestu u zemlji i inozemstvu, gdje se, za razliku od parlamentarnih izbora, na kojima se glasuje dva dana, glasovalo samo jedan dan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!