Na Medicini u Zagrebu prijemni počinje u 9 sati ujutro. Kako da na njega stignu maturanti iz Slavonije?

Vijesti 04. srp 202407:04 7 komentara
Luka Stanzl/PIXSELL

Na prijemni ispit Medicinskog fakulteta u Zagrebu teško će bez muke i dodatnih troškova stići maturanti iz udaljenijih gradova budući da njegovo pisanje počinje u petak u 9 sati.

“Objavljeno je da se mora doći do 8.15 sati, a da ispit počinje u 8.45 sati. Kašnjenje se, napisali su također, neće tolerirati”, ispričale su za N1 dvije maturantice iz grada udaljenog od Zagreba oko tri sata vožnje.

Kako na vrijeme do Zagreba?

Zbog te udaljenosti ove su se djevojke našle u problemu – kako stići na vrijeme na prijemni ispit za upis na studij medicine. Inače, taj prijemni ima samo Medicinski fakultet u Zagrebu i plaća se 75 eura. Kandidati taj iznos moraju platiti kako bi pristupili ispitu, iako još nemaju ni rezultate ispita mature.

To je tradicionalno već godinama, osim što je Medicinski fakultet u Zagrebu u posljednjih par godina povisio cijenu prijemnih.

Dodatni troškovi za maturante

Oni koji ne žive u Zagrebu osim troška prijemnog ispita za upis na Medicinu, moraju izdvojiti i dodatna sredstva kako bi došli do glavnog grada na ispit. Sve im nepotrebno komplicira izuzetno rani početak ispita. Zašto je ispit tako rano, pitali smo Medicinski fakultet u Zagrebu, ali i Agenciju za visoko obrazovanje i znanost, te Ministarstvo obrazovanja i znanosti.

Iz Agencije nam kažu da je organizacija i provođenje prijemnih ispita u nadležnosti visokih učilišta, a s fakulteta i iz Ministarstva odgovore nismo dobili.

Njihove odgovore objavit ćemo čim ih dobijemo.

Svatko se snalazi na svoj način

“Meni se posrećilo da imam kumu koja živi u Zagrebu pa ću dan ranije doći k njoj kako bih se naspavala i na vrijeme stigla na prijemni ispit”, govori nam maturantica iz grada u Slavoniji.

Njezina prijateljica, iz istog grada, također će u Zagreb dan ranije. “Tata će me dovesti i odsjest ćemo u jednom apartmanu što smo ga iznajmili na jednu noć”, kazala nam je ovaj djevojka.

“Inače od našeg grada vožnja do Zagreba traje tri sata, no ne želimo krenuti tek u petak ujutro i riskirati da zbog prometnih gužvi ili nesreće na putu zakasnimo na prijemni ispit. Rekli su da se neće tolerirati kašnjenje”, ispričale su za N1.

“Oni koji su iz Zagreba su u povoljnijoj situaciji”

Na pitanje osjećaju li se diskriminirane zbog takve situacije obje kažu kako nisu posebno razmišljale o sebi, već o onima koji su u lošijoj financijskoj situaciji od njihovi obitelji.

“Znamo da ima takvih koji nemaju dovoljno novaca da osim prijemnog ispita još plate i noćenje u Zagrebu. Ovi koji dolaze iz Zagreba zato su u povoljnijoj situaciji”, rekla nam je jedna maturantica.

Druga dodaje kako je uvjerena da je sve moglo biti bolje organizirano.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare