Dodik veličao četnike i američkog veleposlanika nazvao “smradom”

Vijesti 03. lis 202414:49
ELVIS BARUKCIC / AFP

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik u četvrtak je veličao četnički pokret iz Drugog svjetskog rata tvrdeći kako su njegovi pripadnici bili borci za slobodu, a veleposlanika SAD u BiH napao je jer ne podržava takve tvrdnje.

Dodik je kod Doboja organizirao okupljanje u povodu obljetnice tzv. “Operacije Halyard” kroz koju su se četnici Draže Mihailovića od 1944. godine, kada je već bilo jasno da nacistička Njemačka gubi rat, pokušali od suradnika okupacijskih snaga pretvoriti u pristalice Saveznika spašavanjem nekih od pilota čiji su zrakoplovi bili oboreni nad jugoslavenskim teritorijem.

Partizani su to činili godinama ranije, a procjena je kako su oni spasili dvije tisuće od oko 2300 članova posade savezničkih zrakoplova čije su letjelice oborene, dok su četnici, i to pred kraj rata, sudjelovali u izvlačenju njih oko 350.

Dodik sada tvrdi kako je to ključni dokaz da su Mihailovićevi četnici zapravo bili borci protiv fašizma, a da je o tome bilo zabranjeno govoriti tijekom “komunizma” pa on i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sada tu “nepravdu” pokušavaju ispraviti.

“Četnički pokret nije oklijevao spašavati savezničke pilote”, kazao je Dodik ali je pritom iskazao ljutnju jer američki veleposlanik u BiH Michael Murphy nije došao kako bi sudjelovao u tom obilježavanju kod Doboja. Dodik je veleposlanika Murphyja pritom nazvao “smradom”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.