Grad Zagreb kaže da će za dvije godine možda biti mjesta u vrtićima. Što dotad?

Vijesti 22. svi 202319:15 0 komentara
N1

U srijedu počinju upisi u zagrebačke vrtiće, a već sad se zna da za sve neće biti mjesta. Gradonačelnik Tomašević, danas je otvorio novi vrtić u Kašini koji donosi novih 60 do 70 mjesta. To je samo kap u moru potreba koje ima metropola.

Gradska vlast je donijela niz mjera koje bi trebale povećati kapacitete za predsškolski odgoj no svima je jasno da je pred roditeljima burna jesen.

Djeca kažu da im se najviše sviđaju nove igračke, a dobila su i novi prostor pa sad vole vrtić još i više. No, dječju igru s novim igračkama posebno će pamtiti i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, jer je ovo prvi vrtić koji je otvorio.

“Ovo je prvi vrtić koji smo isplanirali, koji smo proveli javnu nabavu, kojeg smo izgradili u našem mandatu. Prvi od vjerujem dvadesetak koliko namjeravamo izgraditi u gradu zagrebu što je nezabilježeno u povijesti grada Zagreba, u ovom trenutku uz ovaj vrtić koji je otvoren se gradi još pet i kažem oko dvadesetak planiramo pokrenuti i završiti do kraja mandata”, rekao je Tomašević.

Uz nove prostore, grad planira još niz mjera kako bi osigurao mjesto u vrtiću što većem broju djece. Sa 550 natječaja za stalna radna mjesta u vrtićima, u jasličkim skupinama se uvode pomoćnici. A i odajateljicama se povećavaju plaće.

Odgajateljica, Petra Malenica, kaže da uvijek može bolje i da njima ide na bolje te da je to najvažnije.

“To su mladi ljudi, to su mlade žene, koje odlaze na porodiljne dopuste, čuvanje trudnoće, to će i dalje biti zamjena, ali nam se nitko ne javlja, nema, očito ih nema na burzi”, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Sesvete, Nada Mladiček.

Grad Zagreb će povećati i subvencije privatnim i vjerskim vrtićima za 20 eura po djetetu, razmišlja se i o provođenju predškolskog odgoja u školama, ali sve to neće biti dovoljno da sva djeca dobiju mjesto u vrtiću.

“Taj cilj još neće biti ostvaren ove jeseni imat ćemo ove jeseni veći zahtjev za upisom nego što smo u mogućnosti ostvariti, ali već slijedeće godine bi trebali imati puno puno povoljniju situaciju, a kroz dvije godine vjerujemo da ćemo moći ponuditi mjesto svima u vrtiću”, kaže zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec.

Novi vrtići su dobre vijesti, ali kasni se, kaže gradski zastupnik Renato Petek koji prognozira burnu jesen.

“Mi ćemo imati veliki problem ove godine, procjene su neke pet do šest tisuća djece se neće upisati. Slijedeće godine od ovih vrtića koji se još nisu počeli graditi, opet možemo jasno reći neće biti puno povećanja kapaciteta. Tek tamo 2025. će biti, ali što do tada”, kaže SDP-ov zastupnik i dodaje da se prebrzo se išlo s ukidanjem mjere roditelj odgajatelj.

“I oni će prijaviti svoju djecu ove godine u vrtiće”, ističe.

“Iz mjere roditelj odgojitelj očekujemo oko pet tisuća zahtjeva djece te dobi. Grad Zagreb neće moći odgovoriti, sustav nije spreman i tražimo od gradonačelnika da nađe rješenje”, kaže Ana Marija Berbić Lacko iz HURO-a. A ima i svoj prijedlog. Njena udruga predlaže da se roditeljima isplati naknada od “150 eura za svako neupisano dijete i taj roditelj će se moći snaći možda da dodatno plati neku osobu za čuvanje kako bi se vratio na posao”.

Dodatan problem bi mogla stvoriti i činjenica da ove godine prednost imaju sva djeca starija od 4 godine. Ako takvih bude puno mogo bi se smanjiti broj jasličkih grupa, za koje se uvijek traži puno mjesta više.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!