Doznajemo: Ministarstvo za DORH kupilo opremu vrijednu 530 tisuća eura, a ona još uvijek nije u upotrebi

Vijesti 11. lip 202406:39 0 komentara
Ana Raić/N1

Novi sustavi za snimanje prvog ispitivanja okrivljenika vrijede oko 11 i pol tisuća eura po komadu.

U svom zadnjem izvješću donedavna glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek otkrila je da Ministarstvo pravosuđa i uprave nije za DORH nabavilo traženi 101 uređaj za snimanje prvog ispitivanja okrivljenika. Riječ je o uređajima koji bilježe iskaze osoba tijekom ispitivanja pred državnim odvjetnicima, i te snimke služe kao dokaz su kaznenom procesu.

Kronični manjak uređaja

Na manjak tih uređaja, kako stoji u Izvješću o radu DORH-a za 2023., ukazuje se već godinama. Krajem prošle godine Ministarstvo je za državna odvjetništva kupilo 42 uređaja, navedeno je u izvještaju.

Iz DORH-a su na upit N1 odgovorili kako ti uređaji, iako su nabavljeni, još uvijek nisu u funkciji, niti su, kako ističu, u posjedu Državnog odvjetništva RH.

Zanimalo nas je zato što se s uređajima događa, te kako je uopće tekao proces njihove nabava.

Proces nabave uređaja

Za N1 su iz Ministarstva pravosuđa potvrdili da je postupak javne nabave za ove uređaje bio objavljen još u rujnu 2023. godine. Radilo se o javnoj nabavi velike vrijednosti i tzv. otvorenom postupku.

Tvrtke su pozvane da se jave i Ministarstvu prodaju uređaje za prvo snimanje iskaza okrivljenika. Tražilo se 46 sustava za 44 državna odvjetništva, stoji u dokumentaciji.

Tehničke karakteristike uređaja bile su pobrojane, a neke su, nakon upita zainteresiranih ponuditelja, tijekom postupka promijenjene. Tko se točno raspitivao o natječajnoj dokumentaciji nije javno vidljivo. Međutim, na kraju se na otvaranje ponuda 12. rujna prošle godine javila samo jedna tvrtka. Riječ je o tvrtki CS Computer Systems, koja, prema informacijama iz Državne riznice, već posluje s državom. Riječ je o tvrtki s dugogodišnjim iskustvom u IT sektoru, a osim s Ministarstvom pravosuđa ugovore su sklapali i s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom gospodarstva, HRT-om, HEP-om, Ministarstvom obrane, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova. Značajna sredstva dobili su i iz EU fondova.

Koliko su koštali uređaji?

Ponuda CS Computer Systems bila je, kako proizlazi iz službenih dokumenata, nekoliko stotina eura niža od procijenjene vrijednosti ovog posla. Ona je iznosila 530.888 eura, a CS Computer Systems tražili su 528.319 eura za 46 sustava. Drugim riječima, jedan sustav za snimanje košta gotovo 11 i pol tisuća eura.

Evo što kaže Ministarstvo

“Implementacija sustava na lokacije je u tijeku, do sada su novi sustavi postavljeni na Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu, te u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske”, kažu iz Ministarstva pravosuđa.

Iz Ministarstva priznaju da sustav još nije implementiran, jer su, objašnjavaju, tijekom tog postupka predstavnici DORH-a tražili brojne promjene.

Na pitanje o kakvim se promjenama točno radi iz Ministarstva pojašnjavaju da se radi o softverskim i hardverskim prilagodbama sustava kako bi se mogli koristiti i stari i novi sustav. “Obzirom na netom iskazanu potrebu istovremenog korištenja starog sustava potrebno je napraviti i određene infrastrukturne prilagodbe kako bi se novi sustav mogao implementirati”, dodaju najavljujući da bi sve moglo biti gotovo do kraja ove godine.

Kada će uređaji proraditi?

“U državnim odvjetništvima do tada je u uporabi postojeći funkcionalan sustav”, napominju.

U Izvješaju o radu DORH-a podsjećaju da će nakon implementacije još neko vrijeme proći kako bi se službenici educirali za rad s novom opremom.

“Nije izgledno da će u skorije vrijeme uređaji biti u funkciji”, napisala je bivša glavna državna odvjetnica u svom izvješću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!