Drugi dan izbora za Europski parlament: Irci i Česi na biralištima

Svijet 07. lip 202408:32 0 komentara
REUTERS/Clodagh Kilcoyne Prazne glasačke kutije koje se koriste za glasanje za Europski parlament u izbornom skladištu, prije distribucije na biračka mjesta, u Dublinu, Irska

U Češkoj i Irskoj u petak su otvorena birališta, drugog dana glasanja na izborima za Europski parlament diljem kontinenta, na kojima tijekom četiri dana pravo glasa ima oko 360 milijuna ljudi.

U Irskoj oporbena stranka Sinn Féin želi iskoristiti izbore za prikupljanje podrške prije nacionalnih izbora sljedeće godine.

“Glasajte za Sinn Féin u petak kao prvi korak prema promjeni vlade”, objavila je čelnica stranke Mary Lou McDonald tijekom kampanje na platformi X.

“Vrijeme je za nove ljude s novim rješenjima i novim idejama na razini lokalne uprave i europskoj razini. Promjena počinje ovdje”, dodala je McDonald, koja se namjerava uhvatiti ukoštac s nezadovoljstvom javnosti javnim uslugama i stambenom krizom.

Irska bira 14 zastupnika na izborima za Europski parlament.

Zabrinutost javnosti zbog povećanog broja tražitelja azila u Irskoj dovela je do pojave velikog broja nezavisnih kandidata koji obećavaju strožu imigracijsku politiku.

U Češkoj se u petak i subotu održavaju izbori na kojima ta država bira 21 zastupnika.

Ankete pokazuju da oporbena stranka ANO tijesno vodi s 23,1 posto pred strankama koalicijske vlade i mogla bi osvojiti do 6 mjesta, prema STEM-u, češkoj agenciji za ispitivanje javnog mnijenja.

Međutim, “pokret ANO nije ni blizu rezultata na koje smo navikli”, rekao je STEM analitičar Martin Kratochvíl, pripisujući to tipično niskoj izlaznosti Čeha na izborima za Europski parlament, posebno među euroskeptičnom oporbom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!