Državni tajnik najavio ogromne kazne zbog klima uređaja na pročeljima: “Izgleda katastrofalno”

Vijesti 25. kol 202408:10 0 komentara
Klime
Borut Zivulovic/F.A. BOBO/PIXSELL

Dok Vlada još traži način kako da građane zaštiti od skupe hrane, problemu ugradnje klima-uređaja na pročelja zgrada su, čini se, doskočili. Jer novi zakon za to predviđa i drakonske kazne, pa kome se klima vidi s ulice, platit će kaznu do pet i pol tisuća eura.

Vanjske jedinice klime ukrašavaju pročelja zgrada – iako ne bi baš smjele. Novim zakonom predviđaju se i sankcije.

“Ovo s klimama je problem grada. Neboderi mogu uskladit da bude na balkonu ne mora bit na glavnoj fasadi“, rekli su građani.

“Klime su nužno zlo, nemamo gdje pa idu na pročelja“, dodali su.

Čak i na zgradama koje su prošle energetsku obnovu, neke klime su ostale.

“Zgrade nam stvarno izgledaju katastrofa. Naravno da se još više ističe i to šarenilo s klimom, ali nije jednostavno. Oni koji su ugradili te stare klime će možda morati mijenjati i cijevi“, rekao je predstavnik stanara Nedjeljko Tišljer za Dnevnik.hr.

Zakon stupa na snagu od nove godine

Većina zgrada je zapuštena, a zakon stupa na snagu od nove godine. No neće se primjenjivati retroaktivno. Budući da bi neposlušni stanari ili izvođači mogli platiti paprene kazne.

“Tko sad postavlja klimu na pročelje vidljivo s ulice, taj izvođač radova može bit kažnjen između 5000 i 10.000 eura kao i suvlasnik zgrade od 1000 do 5000 eura“, rekao je Željko Uhlir državni tajnik Ministarstva graditeljstva.

Uz klime, dio novog Zakona o upravljanju zgradama, su i naknadne preinake, poput zatvaranja balkona ili lođa.

“Imamo nekoliko stanara koji su zatvorili lođe i legalizirali, ali imate i dosta stanara koji su to pozatvarali“, rekao je predstavnik stanara.

Inspektori za red…

“Neovisno je li to Split ili Karlovac. Previše je vremena prošlo kada se zgradama nije dobro upravljalo. Ne samo zato što nam gradovi izgledaju ružno, nego su i poremećeni odnosi između suvlasniak i nisu jasna pravila“, rekao je Uhlir.

Uz inspektore za red će biti zaduženi i komunalni redari.

“Te klime se i dalje ugrađuju na fasadu. Čak i majstori koji bi trebali upozoriti na to svoje kupce, ne rade to nego ugrađuju. Ja za sad nisam čuo da je netko zbog toga kažnjen“, rekao je predstavnik stanara.

I ranije je zakon predviđao novčane kazne za nelegalne preinake.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!