El Niño bi uskoro trebao završiti. Evo što to znači i kakvo će nam vrijeme donijeti La Niña

Vijesti 03. lip 202415:47 0 komentara
Neva Zganec/PIXSELL/ilustracija

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je da se očekuje da će kasnije ove godine El Niño prijeći u La Niñu. Što to točno znači, pročitajte u analizi koju je objaivo DHMZ, a koju prenosimo u cijelosti.

Očekuje se da će događaj El Niño 2023./2024., koji je doprinio naglom porastu globalnih temperatura i ekstremnih vremenskih prilika diljem svijeta, uskoro završiti. Kasnije tijekom ove godine vjerojatno će doći do povratka na uvjete La Niña, predviđaju iz Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

U najnovijim prognozama koje su izradili Globalni centri WMO-a za izradu dugoročnih prognoza navodi se da je jednaka vjerojatnost (50 %) neutralnih uvjeta ili prelaska na uvjete La Niña u razdoblju srpanj-kolovoz 2024. Vjerojatnost pojave uvjeta La Niña povećava se na 60 % u srpnju-rujnu te na 70 % u kolovozu-studenome. Vjerojatnost ponovnog razvoja događaja El Niño u navedenom razdoblju je zanemariva.

Učinci La Niña

Nazivom La Niña označava se pad površinskih temperatura oceana kojim su zahvaćene velike površine u središnjem i istočnom ekvatorijalnom Tihom oceanu, popraćen promjenama tropske atmosferske cirkulacije, točnije vjetrova, tlaka i količina kiše. Učinci svakog događaja La Niña razlikuju se po intenzitetu, trajanju, dobu godine kad dolazi do njihova razvoja i interakcijom s drugim klimatskim varijabilnostima. Na mnogim lokacijama, posebno u tropskim predjelima, učinci pojave La Niña na klimu suprotni su učincima koje ima El Niño.

Međutim, prirodne klimatske pojave poput El Niño/južne oscilacije (ENSO) sada se odvijaju u kontekstu klimatskih promjena izazvanih ljudskim djelovanjem, zbog čega dolazi do porasta globalnih temperatura, pogoršanja ekstremnih vremenskih i klimatskih prilika te utjecaja na sezonske obrasce količine kiše i temperature.

Temperaturni rekordi

Svakoga mjeseca od lipnja 2023. zabilježen je novi temperaturni rekord, a 2023. bila je daleko najtoplija godina u povijesti mjerenja. Kraj događaja El Niño ne znači da će doći do stanke u dugoročnim promjenama klime, budući da će se naš planet nastaviti zagrijavati zbog stakleničkih plinova koji dovode do zadržavanja topline. Iznimno visoke površinske temperature mora nastavit će imati značajnu ulogu tijekom sljedećih mjeseci, navodi Ko Barrett, zamjenica glavne tajnice WMO-a.

Proteklih devet godina bile su najtoplije u povijesti mjerenja unatoč utjecaju višegodišnje pojave La Niña od 2020. do početka 2023., koja je dovela do snižavanja temperatura. Događaj El Niño bio je na vrhuncu u prosincu 2023. kao jedna od pet najsnažnijih takvih pojava u povijesti mjerenja.

Nastavak ekstremnih vremenskih prilika

Sve ekstremnije vremenske prilike nastavit će se zbog dodatne topline i vlage u atmosferi. Inicijativa Rana upozorenja za sve (Early Warnings for All) stoga ostaje glavni prioritet WMO-a. Sezonske prognoze pojava El Niño i La Niña te njihovih očekivanih učinaka na globalne klimatske obrasce važan su alat koji služi kao izvor informacija za rana upozorenja i rana djelovanja, rekla je Ko Barrett, koja predvodi delegaciju WMO-a na UN-ovu Zasjedanju o klimatskim promjenama u Bonnu.

Uvjeti La Niña općenito slijede nakon snažnih događaja El Niño, što je u skladu s nedavnim predviđanjima modela, iako je i dalje prisutna velika nesigurnost u pogledu njihove jačine ili njihova trajanja. Poznato je da je pouzdanost sezonskih modela prognoza u ovo doba godine relativno niska, što je poznato pod nazivom ‘proljetna prepreka predvidljivosti’ na sjevernoj Zemljinoj polutci.

Globalna sezonska obavijest o klimi

Probabilističke prognoze površinske temperature zraka i količine oborine za sezonu lipanj-kolovoz 2024. Polazno je razdoblje 1993. – 2009.

DHMZ

Slika 1. Temperatura na 2 m lipanj-kolovoz 2024. Probabilistički ansambl prognoza više modela Peking, CCMC, CPTEC, ECMWF, Exeter, Melbourne, Montreal, Moskva, Offenbach, Pretoria, Seoul, Tokio, Toulouse, Washington (objavljeno u svibnju 2024.)

DHMZ

Slika 2. Oborina lipanj-kolovoz 2024. Probabilistički ansambl prognoza više modela Peking, CCMC, CPTEC, ECMWF, Exeter, Melbourne, Montreal, Moskva, Offenbach, Pretoria, Seoul, Tokio, Toulouse, Washington (objavljeno u svibnju 2024.)

S obzirom na to da ENSO nije jedini čimbenik koji utječe na Zemljin klimatski sustav, WMO objavljuje i redovite Globalne sezonske klimatske novosti (GSCU) u koje su ugrađeni ostali najvažniji načini klimatske varijabilnosti kao što su Sjevernoatlantska oscilacija, Arktička oscilacija i Dipol Indijskog oceana.

U najnovijim Globalnim sezonskim klimatskim novostima navodi se očekivanje da će se široko rasprostranjene površinske temperature mora više od normalnih zadržati u svim područjima izvan istočnog Tihog oceana u blizini ekvatora. Stoga se nad gotovo svim kopnenim područjima predviđaju temperature više od normalnih kojima će biti zahvaćene velike površine.

Predviđanja koja se odnose na količinu kiše djelomično odgovaraju tipičnim učincima rane faze uvjeta La Niña, uključujući količine kiše više od normalnih u krajnjem sjevernom dijelu Južne Amerike, Srednjoj Americi, na Karibima, na sjeveru šireg područja Roga Afrike i u Sahelu, u dijelovima jugozapadne Azije i na središnjem dijelu Maritimnog kontinenta.

Novosti WMO-a temelje se na Globalnim centrima WMO-a za izradu dugoročnih prognoza i dostupne su vladama, Ujedinjenim Narodima, donositeljima odluka i dionicima u klimatski osjetljivim sektorima kao podrška u mobilizaciji priprema i zaštiti ljudskih života i egzistencija.

Regionalni klimatski centri WMO-a te nacionalne meteorološke i hidrološke službe pozorno će pratiti promjene u stanju ENSO-a tijekom nadolazećih mjeseci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!