FOTO / Saharski pijesak stigao nad Hrvatsku, pogledajte satelitske snimke

Vijesti 19. lip 202410:41 1 komentar
Saharski pijesak nad Hrvatskom
DHMZ

Stigla nam je ogromna količina saharskog pijeska! Zbog toga, usprkos anticikloni i toplinskom valu, nebo najčešće neće krasiti lijepo plavetnilo, već će ono biti mutno, a ponegdje čak i žućkaste nijanse.

Snažni vjetrovi uz izražena vertikalna uzdizanja zraka uzrokovali su “zarobljavanje” sitnih čestica saharskog pijeska u atmosferi. Riječ je u uobičajenoj situaciji na prednjoj stranici ciklone koja se sada nalazi na Pirenejskom poluotoku, samo će ovog puta količina prašine ponovno biti daleko veća od uobičajenih vrijednosti.

Treba spomenuti i jake mlazne struje koja preko naših krajeva prelazi s jugozapada. Brzine vjetra na 300 hPa, što iznosi oko 9000 metara nadmorske visine dostizat će brzinu i do 250 km/h, što će pogodovati transportu pijeska daleko na sjever, piše Istramet.

Vjerojatno se pitate dokad će ova situacija potrajati? Prema prognozama grčkog SKIRON-a, sve do početka idućeg tjedna atmosfera će biti iznimno zasićena pijeskom. S dolaskom fronte i promjenom vremena, atmosfera bi se nakon vikenda trebala postupno raščistiti. (P.R./IM).

Saharski pijesak
NASA

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare