Gdje je zapelo? Već gotovo 6 mjeseci tapka krak afere Janaf u kojem se spominju Turudić i njegova odijela

Crna kronika 25. ruj 202406:43 5 komentara
Luka Stanzl/PIXSELL

Još krajem ožujka ove godine Županijski sud u Zagrebu odbio kao nezakonite izdvojiti snimke tajnih razgovora bivšeg šefa JANAF-a Dragana Kovačevića iz sudskog spisa u kojem se spominju i odijela za glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

Kovačevićeva obrana na to je uložila žalbu, a Visoki kazneni sud RH još uvijek nije objavio odluku o toj žalbi. Je li ju odbio – te potvrdio zakonitost tajnih snimki – ili prihvatio – pa će se zakonitost tajnih snimki ponovno razmatrati – ne zna se. Za N1 su s Visokog kaznenog suda tog poručili da je odluka donijeta i da se otprema strankama. Do stranaka, kako doznajemo, još uvijek nije došla.

Šest mjeseci ‘pauze’

Već šest mjeseci tako je na čekanju nastavak raspleta optužbi protiv Kovačevića i poduzetnika Kreše Peteka u jednom od krakova afere JANAF.

U optužnici se spominje i ime novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, kojem je, kako tvrdi USKOK, Kovačević uz Petekovu pomoć kupovao odijela.

Osim Turudića u optužnici su navedena i braća Milijan i Jozo Brkić, te visokopozicionirani HDZ-ovac Marijo Kapulica kao osobe kojima je Krešo Petek na zahtjev Dragana Kovačevića plaćao odijela.

Detalji USKOK-ove optužnice

Bilo je to, prema USKOK-ovoj optužnici, mito koje je Kovačević dobivao od Peteka u zamjenu za poslove s JANAF-om na Terminalu Omišalj.

Riječ je o investiciji JANAF-a na Terminalu Omišalj vrijednosti 1.490.146,53 eura i 597.178,95 eura, koje je, prema optužnici, dobio Elektrocentar Petek. Nakon tako zaključenih ugovora, sumnja USKOK, Kovačević je osiguravao Petekovoj firmi i ažurne isplate predujmova.
Sukladno njihovom dogovoru, u zamjenu za opisano postupanje Petek je, prema optužnici, predao Kovačeviću najmanje 13.272,28 eura u gotovini.

Osim toga je, na Kovačevićev zahtjev, podmirivao njegove privatne troškove od najmanje 18.289,20 eura za kupnju odijela i drugih odjevnih predmeta za samog Kovačevića, članove njegove obitelji, te za njegove prijatelje i poznanike.

Upravo među tim prijateljima i poznanicima spominju se Turudić, Brkići i Kapulica. Još kada je otvoren ovaj krak istrage u aferi JANAF i Turudić i Kapulica i Brkići demantirali su navode USKOK-a.

Inače, i drugi krak ove afere nije se pomaknuo još od studenog prošle godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare