Gjenero: “Izlaznost je izrazito loša, ali rezultati su izrazito dobri za Hrvatsku”

Vijesti 10. lip 202406:32 0 komentara
Marko Prpić/PIXSELL

Ovonedjeljne izbore za članove Europskog parlamenta iz Hrvatske obilježila je niska izlaznost od 21,3 posto i rezultati otprilike onakvi kakve su sugerirale i predizborne ankete.

Iznenađenje izbora loš je rezultat Mosta koji je u predizbornim anketama prelazio izborni prag, a na samim izborima nije uspio. HDZ je osvojio šest mandata, dva više nego prije pet godina, SDP je zadržao četiri koliko je imao do sada, a u Europski parlament po jednog zastupnika po prvi puta šalju Možemo! i Domovinski pokret.

“Jako je važno da je Picula prošao”

Politički analitičar Davor Gjenero kaže da su, unatoč izrazito niskoj izlaznosti, izborni rezultati povoljni za Hrvatsku i njenu poziciju u Europskom parlamentu.

“Ovoga puta nismo rasuli glasove na zastupnike koji će ostati nepovezani u Europskom parlamentu i smaim time potpuno marginalni. Isključeni su akteri koji nisu spadali u europske političke obitelji. HDZ je za 50 posto ojačao svoju zastupljenost u Europskoj pučkoj stranci (EPP) čiji klub je malo ojačao. To dodatno osnažuje Hrvatsku unutar tog političkog kluba. Klub socijalista (u kojemu je SDP) smanjen je nakon ovih izbora, ali ne dramatično. I jako je važno to što je relevantan akter koji je imao utjecaja na politike europskih socijalista, posebno vanjsku politiku i politiku proširenja – Tonino Picula – ostao u Europskom parlamentu”, smatra Gjenero.

“Ispali” iz kluba liberala, vratili se među Zelene

Za Hrvatsku, smatra Gjenero, nije dobro što više nema svoga predstavnika unutar kluba europskih liberala Renew Europe (tamo je u prošlom sazivu bio IDS-ovac Valter Flego, nap.a.) jednog od onih koji čine mainstream europske politike.

Jedan osvojeni mandat Možemo! u Europskom parlamentu Gjenero smatra dobrim jer se time Hrvatska vraća i u klub Zelenih.

Bartulica neće s krajnjom desnicom?

Što se tiče ulaska Stjepe Bartulice iz Domovinskog pokreta u Europski parlament, Gjenero smatra da će se on pridružiti klubu Europskih konzervativaca i reformista, koji su malo tvrđa desnica, a ne klubu krajnje desnice Identitet i demokracija.

“Hrvatska neće time participirati niti u jednom spornom klubu i neće je biti među onima koji nastupaju kao prijatelji Vladimira Putina i dovode pitanju zajedničke europske vrijednosti. U tom smislu, ovi rezultati su izrazito dobri za Hrvatsku”, kazao je Gjenero.

“Sve je ostalo unutar pristojnoga”

Nisu se ostvarile ni prognoze o povijesnom uspjehu krajnje desnice u Parlamentu EU-a.

“Sve je ostalo unutar pristojnoga. EPP je neznatno ojačao, socijalisti su neznatno oslabili, liberali i zeleni su nešto malo više oslabili, ali je arhitektura Europskog parlamenta ostala nedirnuta. Očito je da neće biti potrebe za koaliranje EPP-a s krajnjom desnicom, a to je jako dobra vijest”, zaključio je Gjenero.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!