Gong: Institucije trebaju istražiti je li Mario Radić stvarni vlasnik Z1 televizije

Vijesti 06. ruj 202412:15 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Gong je pozvao Ministarstvo kulture i medija, Agenciju za elektroničke medije i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, da istraže i reagiraju na navode predsjednika DP-a i potpredsjednika Sabora Ivana Penave o potencijalnom prikrivenom vlasništvu nad televizijom Z1.

U Gongu ističu da je za vrijeme unutarstranačkih izbora u Domovinskom pokretu (DP) predsjednik stranke Ivan Penava od lipnja do kolovoza opetovano prozivao svog protukandidata Marija Radića, kao i novinare Z1 televizije kako je Radić stvarni vlasnik te televizije.

Prikriveno vlasništvo nad bilo kojim medijem dovodi u pitanje nepristranost izvještavanja tog medija te krši Zakon o medijima kao i Zakon o elektroničkim medijima, poručuju iz Gonga.

Podsjećaju i da su na potencijalno prikriveno vlasništvo nad televizijom Z1 ranijih godina upozoravali i istraživački novinari – Đurđica Klancir je kao vanjska članica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije problematizirala ovu temu na sjednici Odbora 2022,, dok je Saša Paparella u članku iz kolovoza 2023. također iznio indikacije kako se radi o potencijalnom prikrivenom vlasništvu.

“Podsjećamo da je tvrtka Pevex, u vlasništvu Pavla Vujnovca i Marija Radića, ranije bila i formalni vlasnik televizije Z1, da bi krajem 2020. vlasništvo preuzeo Kodiak trade, tvrtka osječkog ugostitelja Hrvoja Milasa, koji je prema novinskim navodima također i kum Marija Radića. Unutarstranački obračun između Penave i Radića, čini se, nenamjerno je potvrdio ono na što su novinari godinama upozoravali, da je Radić uistinu povezan sa vođenjem televizije Z1″, ističu u Gongu navodeći i brojne citate iz medija koji sugeriraju da je bi Radić mogao biti stvarni vlasnik Z1.

“Iako regulatori imaju više baza podataka, od AEM-ove baze do Registra stvarnih vlasnika, zbog neažurnosti i neprovjeravanja podataka, zapravo i dalje ne znamo tko su stvarni vlasnici medija. Europski akt o slobodi medija (EMFA) prepoznaje važnost slobodnih medija i transparentnog vlasništva te zahtijeva da se objave ime i kontakt podaci izravnih i neizravnih vlasnika. Koliko će Hrvatska biti uspješna u implementaciji EMFA-e, pokazat će upravo rješavanje ovakvih slučajeva”, zaključuju u Gongu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!