Gong upozorava na sve veći problem u superizbornoj godini

Vijesti 07. lis 202414:55 0 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

Nove tehnologije veliki su izazov za izbore i izborni integritet, a institucije bi trebale odgovornije i kvalitetnije reagirati na potencijalne manipulacije na izborima iz svojih djelokruga, rečeno je u ponedjeljak na okruglom stolu u organizaciji Gonga.

Izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet istaknula je kako digitalni segment postaje sve važnija komponenta političkih kampanja, a razvoj tehnologije omogućuje sve naprednije manipulacije, s kojima izborna administracija sve slabije drži korak. ”Biračice i birači suočeni su s novim izazovima koji narušavaju integritet izbora i građani ne smiju biti sami u pokušaju da se sačuvaju od manipulacije”, kazala je.

Bruna Marinović kao jedna od autorica Gongove analize ”Strani utjecaji na izbore – političko prepucavanje ili realna opasnost?” upozorila je na opasnosti novih političkih narativa.

“Politički narativi u kojima se političke suparnike optužuje za zastupanje ‘nečijih’ stranih interesa osobina je koju dijele sva tri promatrana aktera Gongove analize – premijer, predsjednik i Domovinski pokret, koristeći ih u svrhu političkog prepucavanja”, kazala je Marinović. Dodala je i kako Gong smatra kako takva vrsta političke komunikacije od strane najviših nositelja vlasti potiče porast političke netrpeljivosti, polarizacije, razara demokratski dijalog i narušava kvalitetu političke kulture, te se njome skreće fokus s mnogobrojnih stvarnih problema .

Gongov istraživač Matej Mikašinović-Komšo je, predstavljajući Gongovu analizu političkih narativa na Tik Toku, istaknuo da na toj mreži postoji snažna prisutnost političara i stranaka različitih uvjerenja.

Neformalni kanali postali važni u širenju političkih poruka

”Alternativni i izvanstranački politički akteri predstavljaju vodeće političke račune na TikToku, s najvećim brojem objava i pratitelja. Ovo saznanje otkriva da političari, koji često nemaju podršku službenih političkih stranaka, stranačku infrastrukturu i prisutnost u tradicionalnim medijima, koriste TikTok kao alat za zaobilaženje medijske kontrole i dosezanje šire publike”, kazao je Mikašinović-Komšo.

”Kada je riječ o TikToku čini mi se da svi trebamo prihvatiti da su neki neformalni kanali postali važni u širenju političkih poruka, ali da su postali i kanali kojima se izrazito snažno šire i lažne vijesti i teorije zavjere”, kazala je predsjednička kandidatkinja Možemo Ivana Kekin.

Predsjednička kandidatkinja Marija Selak Raspudić ocijenila je i da se ankete danas ne provode samo na klasični način u medijima nego i na raznim društvenim mrežama, te se o njihovim rezultatima piše i to utječe na javno mnijenje.

Arsen Bauk iz SDP-a, osvrćući se na Gongovu analizu o HDZ-ovim botovima, koje je uslijed Gongove reakcije Meta i uklonila, rekao da Hrvatska u Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe ima strog okvir financiranja promidžbe i stranaka, ali mu se čini da tijela koja to nadziru – to čine bez nekakvog promišljanja.

U raspravi su sudjelovali i zamjenica Pravobraniteljice za djecu Tatjana Holjevac, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, prodekanica Fakulteta političkih znanosti Milica Vučković i predstavnici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) koja je ove godine imenovana Koordinatorom za digitalne usluge – tijelom koje će provoditi uklanjanje nezakonitog sadržaja na internetu.

”HAKOM ne nadzire digitalni sadržaj. Mi to ne možemo i nećemo raditi. Tu je ključna uloga pouzdanih prijavitelja, koje ćemo registrirati sukladno zakonu. Mi smo veza između tijela zaduženih za nadzor sadržaja i onih koji trebaju taj sadržaj ukloniti”, kazao je pomoćnik ravnatelja HAKOM-a Domagoj Maričić.

Pozivi na Gongov okrugli stol bili su upućeni svim klubovima, saborskim strankama i institucijama čije se djelovanje dotiče regulacije izbora. DIP se ispričao nedostatkom vremena zbog obaveza oko pripremanja predsjedničkih izbora. Ispričao se i predsjednik Republike Zoran Milanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!