Mogu li Zagrepčani birati između Gradske plinare i Međimurje plina?

Ekonomija 31. svi 202410:24 2 komentara

Gradska plinara Zagreb - Opskrba (GPZO) od jeseni neće stanovnike glavnog grada opskrbljivati plinom. Posao je na natječaju dobilo poduzeće Međimurje plin iz Čakovca. Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, u Novom danu je s našom Mašenkom Vukadinović razgovarao o opskrbi Zagreba plinom i što sada može napraviti GPZO.

Što se tiče samog natječaja koji je kritizirao zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, Pudić navodi da su se možda neke stvari mogle drugačije posložiti.

“Vjerujem da su u HERA-i razmotrili uvjete koje je Međimurje plin dalo i da je Međimurje plin dobro razmotrilo tu odluku i da je ukalkuliralo sve rizike javljanja na natječaj i da su uvjereni da mogu ispoštovati sve te odluke, samo je pitanje koliki će broj potrošača dobiti na javnoj usluzi u Zagrebu”, kazao je Pudić.

Na pitanje mogu li korisnici birati žele li GPZO ili Međimurje plin, Pudić odgovara: “To je prilika za GPZO koja je imala velik broj tvrtki, obrta, imaju tržišni ugovor, a mogu i kućanstva odabrati GPZO. S obzirom na to da razlike u cijeni zaista nisu velike vjerojatno će se jedan dio njih odlučiti za GPZO ako im to odluče ponuditi. Koliko sam vidio iz izjave Tomaševića, sigurno da će ponuditi tržišnu uslugu i da možda idu i s nižom cijenom. Onda bi oni možda ostali kod postojećeg potrošača i imali bi jeftiniju uslugu. Ali ne treba zanemariti da potrošači na javnoj usluzi mogu migrirati i na tržišnu uslugu i za nekoliko mjeseci.”

U više navrata se propitivala i uloga Mađara u cijeloj priči, no Pudić uvjerava da nema straha za opskrbu plinom u Hrvatskoj.

“S jedne strane Hrvatska ima veliku sigurnost opskrbe, a Mađarska zakupljuje naš LNG terminal pa taj plin mora proći preko Hrvatske do Mađarske, za sigurnost opskrbe na području Republike Hrvatske građani se ne moraju bojati”, poručio je Pudić.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare