Gradska plinara izgubila opskrbu plinom: “Vidi se da je ova nova zagrebačka uprava nesposobna”

Ekonomija 01. lip 202421:31 0 komentara

Ne prestaju reakcije na plinski fjasko Gradske plinare Zagreb - Opskrba koja nakon 162 godine gubi posao distribucije plina u glavnom gradu. Građani su podijeljeni: dio žali za Opskrbom, drugima je najvažnije da će imati nižu cijenu plina. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ne odustaje od pravne bitke.

Vijest da zagrebačka gradska plinara nakon 160 godina više neće opskrbljivati Zagrepčane i dalje je šokantna za većinu građana.

Nije mi drago, vjerujte mi. Stvarno mi nije drago, to mi je malo čudno.

Ma nikako, ne može se to desiti nakon 160 godina. Tko je to napravio, što je, ne znam, je li to neka politička igra…

Vidi se da je ova nova zagrebačka uprava nesposobna.

No, pitanje je koliko je ta vijest zapravo točna. Naime, radi se o natječaju samo za obvezu javne opskrbe, što bi trebao biti samo rezervni, zaštitni mehanizam na tržištu.

“U slučaju kad ne možete dobiti drugog opskrbljivača da onda ima netko tko vas može opskrbljivat. To je jedna usluga koja mora biti skuplja, baš zbog toga što sustav morate u svakom trenutku imati spreman, da preuzme te neke nove kupce, zbog toga što vam ti kupci mogu u svakom trenutku otići”, ističe Srećko Ezgeta, predsjednik Udruženja opskrbljivača i distributera plinom pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Tomašević podržava upravu

No, zagrebački gradonačelnik još ne može reći hoće li se gradska plinara cijenom na tržištu nadmetati kako bi zadržala svoje potrošače.

“Kad ne znate količine, onda puno skuplje plaćate plin. Ključno pitanje je koliko plina treba kupit, ta količina više nija fiksna, jer taj broj korisnika nije poznat, koliko će ih prijeći, zato tu treba napraviti novi javni poziv, nove pregovore i onda ćemo vidjet što možemo dalje”, navodi Tomašević.

Tomašević ne samo da apsolutno podržava upravu, nego u potpunosti preuzima ulogu glasnogovornika plinare, a htio-nehtio s time i punu odgovornost. No, i dalje inzistira na odgovornosti HERA-e i lošem zakonskom okviru. Koalicijske partnere nije uvjerio.

“Pozvat ćemo na odgovornost upravu plinare zbog ovog što se dogodilo da se izgubi temeljni najvažniji natječaj njihov. Ovo što gradonačelnik priča o kontekstu HERA-e i natječaja o tome možemo pričat, ali je ova uprava jedini natječaj koji trebate dobit izgubila, tu se mora snosit odgovornost za to. Kad pogledate po ostalim distributivnim područjima, to je praktički najskuplja cijena”, kaže saborski zastupnik i v.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a Branko Kolarić.

Tomaševiću i dalje nije normalno tome što je manja tvrtka zagazila u dvorište nekad moćnog stoljetnog monopola. “Pa jesu li gradonačelnici sretni u Međimurju što njihova firma neće više opskrbljivati Međimurje!? A naša firma neće smjeti opskrbljivati Zagreb?”

N1

No, to zapravo nije točno. Tvrtke će se i dalje moći nadmetati na svojim tržištima. Problem ostaju monopolne navike.

“Gradska plinara Zagreb po meni treba opskrbljivati Zagreb, Međimurje plin Međimurce”, navodi zagrebački gradonačelnik.

Ezgeta: Nema monopola

No, gdje je tu onda tu konkurencija? Srećko Ezgeta ne vidi ništa neobično u intersima Međimurje plina.

“Svi opskrbljivači mogu nuditi plin i to je nešto što je sastavni dio funkcioniranja svih tržišta. Nema monopola i to je bilo sasvim očekivano da će se dogodit, čim je javni natječaj, ne zna se tko će dobit na nekom području, bilo bi puno jednostavnije da je određeno da pojedini opskrbljivač s tog područja bude taj – ali tu onda nema tržišta”, pojašnjava Ezgeta.

No, Zagrepčanima nije svejedno tko će im puštati plinove. Koji euro više ili manje, čini se, neće za sve biti presudan.

Dio građana očito nije svjestan da bez obzira kome pripadale cijevi, oni i dalje mogu birati kome će plačati račun. Ne moraju znati tko taj plin i otkuda dobavlja – bitno je samo da konkurencija na tržištu donosi mogućnost kvalitetnije usluge i nižih cijena. Ide li stvarno jedno s drugim – tek ćemo vidjeti.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!