Grčki ministar priznao da je policija imala niz propusta, najavio nove smjene

Vijesti 17. kol 202310:55 0 komentara
Angelos Tzortzinis / AFP

Grčki ministar priznao je da tamošnja policija nije odradila dobar posao prije i nakon navijačkih nereda u Ateni, u kojima je život izgubio 29-godišnji navijač AEK-a.

Grčki ministar Giannis Oikonomou oglasio se na televiziji ERT povodom nedavnih nasilnih nereda koje su izazvali navijači zagrebačkog Dinama i grčkog AEK-a uoči utakmice kvalifikacija za Ligu prvaka.

Ministar je najavio niz mjera koje je u srijedu spominjao i grčki premijer, istaknuvši da će uskoro doći do promjena u policijskim redovima kao rezultat internog istraživanja i preispitivanja postupanja. “Postojale su informacije koje policija nije ispravno obradila”, priznao je ministar i dodao da “greške prepoznajemo i suočavamo se s njima kako bismo se popravljali, postajali bolji i kako se ne bi ponovile.”

Naglasio je da je ključni problem suočavanje s nasilnim ponašanjem s sportskim pozadinama, ističući da “ni jedna mjera sama po sebi ne može iskorijeniti devijantnost”. Istaknuo je da je potrebna sveobuhvatna strategija koja će uključivati ​​akcije i intervencije u različitim područjima, uključujući primjenu postojećeg zakonodavnog okvira i nadzor policijskih veza.

“U srijedu je održan opsežan sastanak, a najave novih mjera nadopunjuju naše prethodne napore, a već su donijele pozitivne rezultate”, rekao je ministar Oikonomou.

Grčki ministar je istaknuo i da uspjesi grčke policije nadmašuju njene neuspjehe i da policija mora nastaviti suzbijati kriminal i devijantnost kako bi osigurala osjećaj sigurnosti građana. “Kada se dogode neuspjesi, moramo ih priznati i suočiti se s njima kako bismo se popravljali, postajali bolji i kako se ne bi ponavljali”, rekao je ministar.

Govoreći o nedostacima i propustima, ministar je istaknuo potrebu za dodatnim mjerama i akcijama. “Greške prepoznajemo i suočavamo se s njima kako bismo se popravljali, postajali bolji i kako se ne bi ponavljale”, izjavio je Oikonomou, dodajući da smjene sedam dužnosnika neće biti jedine te da se očekuje daljnja administrativna istraga unutar grčke policije radi dodatnog utvrđivanja odgovornosti, piše Ert News.

Ministar je komentirao nedavne incidente koji su rezultirali smrtonosnim ozljedama 29-godišnjeg Michalisa Katsourisa, izjavivši da je njegova smrt neprihvatljiva. “Istraga o odgovornostima će se provesti objektivno i prema predviđenim procedurama, bez prikrivanja bilo čega”, istaknuo je ministar, dodavši da je cilj osigurati da se takvi događaji više ne ponove u budućnosti.

Upitan o kritikama koje dolaze iz oporbenih stranaka i zahtjevima za ostavkom s pozicije ministra za građansku zaštitu, Oikonomou je negirao mogućnost ostavke.

“Deset dana nakon što sam preuzeo dužnost, suočili smo se s nizom operativnih grešaka, operativnih propusta. Moja odgovornost je da zajedno s grčkom policijom naporno radimo kako bismo razjasnili što se dogodilo. Moramo osigurati pravdu i provesti sve potrebne intervencije na različitim razinama kako bismo se neprestano poboljšavali i postigli razinu koja nam pripada, bez omalovažavanja, bez ponižavanja, uz provođenje potrebnih korektivnih mjera, bilo da se radi o mogućem pojačavanju struktura, reorganizaciji struktura, tehnološkom pojačavanju, suočavanju s kriminalom na različitim razinama koji se tiče svakodnevnog života građana”, kazao je.

Što se tiče navijačkih skupina i udruženja, naglasio je da su svi nogometni klubovi svjesni, svaki unutar svog djelokruga i ovlasti, što treba poduzeti kako bi se suzbilo navijačko nasilje.

Otkrivši da je razgovarao s obitelji 29-godišnjeg Michalisa, dodao je da će učiniti sve što je moguće kako bi se postigla pravda. “Moramo pronaći odgovorne, i učinit ćemo sve što je u našoj moći da saznamo tko ga je ubio”, dodao je ministar Oikonomou.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!