Grčki odvjetnik Boysa: Jedan uhićeni Hrvat je u težoj je poziciji od ostalih

Vijesti 20. kol 202320:43 0 komentara
Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI

Grčki odvjetnik koji zastupa 96 uhićenih huligana iz Hrvatske govorio je za HRT. Otkrio je nove detalje o uhićenima, ali i o istrazi ubojstva 29-godišnjeg navijača AEK-a.

Prvo je govorio o uhićenim Boysima. Samo desetorica su ostala u atenskom zatvoru, ostali su prebačeni u druge zatvore, kaže.

“Imam informacije o svakom pojedincu. Za sada nema problema. Grčki policajci i tužitelji daju sve od sebe da zaštite te ljude. Trenutno nemamo problema. Na kakvu god situaciju naiđemo, brzo je riješimo”, istaknuo je odvjetnik Athanasios Kaymenakis.

Jedan Boys u težoj situaciji

Tvrdi i kako još nisu pregledani svi predmeti oduzeti za potrebe istrage. Čim se pregledaju, tražit će da se, uz uvjetnu kaznu ili jamčevinu, puste na slobodu oni za koje više neće postojati sumnja da su ubojice. Jedan uhićeni Hrvat u težoj je poziciji od ostalih, kaže.

“Jednog je mladića policija optužila da je imao nož. Odbacujemo tu tvrdnju. Vjerujem mu na riječ da nož nije njegov. Uputili smo zahtjev da se obrade otisci prsta s noža i da se usporede s njegovima. Nije nosio rukavice. Nož nije njegov. Kad ih je policija zaustavila, vidjeli su nož pokraj njega i mislili da je njegov, piše HRT.

Rekao sam tužiteljima i sucima da ti ljudi nisu imali noževe. Na videosnimci nitko od Hrvata ne nosi nož. Mnogo sam sati proveo pregledavajući snimku. Nisam vidio da itko ima nož”, dodao je odvjetnik Kaymenakis.

“Istraga ide u korist Boysima”

Dodaje i kako istraga do sada ide u korist Boysima. Nijedan dokaz ne upućuje da je netko od njih ubojica.

“Optužbe su ozbiljne, ali mislim da težina dokaza, saslušanje i istraga idu nama u korist. Zatvorili su sve jer svi su bili potencijalni ubojica. Moramo to imati na umu, ali mislim da je prošlo dobro. Nastavit ćemo se boriti i osloboditi ljude što je prije moguće. Čvrsto vjerujem u grčki pravni sustav”, rekao je.

Podsjetimo, grčki mediji danas su javili da je policija, nakon pregleda snimki, uspjela identificirati još 10 huligana koji su sudjelovali u neredima u kojima je ubijen navijač AEK-a. Prema izvješću portala Alfa i policijskog izvjestitelja Irosa Kariophyllija, u idućih nekoliko sati bit će raspisane tjeralice za grčkim huliganima za koje se vjeruje da su pomagali Boysima tijekom nereda.

Policija ima snimku koja prikazuje trenutak smrtonosnog uboda?

Kako javlja grčki portal Newsit, grčka policija detaljno pregledava snimke krvavog obračuna huligana iz redova Bad Blue Boysa te navijača Panathinaikosa i AEK-a. Isti portal navodi kako će u nastavku istrage, uz Bad Blue Boyse i navijače Panathinaikosa, biti ispitani i navijači AEK-a koji su sudjelovali u sukobu.

Newsit navodi da istraga napreduje i policija vrlo pažljivo analizira snimke koje, prema procjenama policijskih službenika, prikazuju trenutak u kojem Katsouris prima smrtonosni ubod nožem u ruku. Videomaterijal u posjedu policije, navodi Newsit, prikazuje prve minute napada ispred stadiona u noći 7. kolovoza, a vide se osobe koje su aktivno sudjelovale u sukobima.

Grčki portal tvrdi da se na snimkama može vidjeti napad hrvatskih huligana na 29-godišnjeg Katsourisa. On se potom, tvrdi Newsit, pokušava udaljiti. Na snimkama se vidi kako huligani s palicama u rukama napadaju Katsourisa, a u isto vrijeme oko njega se kreću i druge osobe koje policija pokušava identificirati, navodi Newsit.

Procjenjuje se da je policija vrlo blizu identifikacije najmanje 10 hrvatskih huligana, najmanje 10-15 koji se izjašnjavaju kao navijači Panathinaikosa i otprilike 5-10 osoba koje su bile ispred stadiona AEK-a i sudjelovale u sukobima s maskiranim navijačima Dinama iz Zagreba, piše grčki portal.

Ni na jednom od pronađenih noževa nema DNA povezane s ubojstvom navijača

Prema policijskom izvješću, nijedan od noževa pronađenih kod uhićenih i na području incidenata nije oružje kojim je počinjeno ubojstvo Michalisa Katsourisa.

Podsjetimo, dosad je objavljeno da je pronađeno nekoliko noževa, od kojih jedan kod 23-godišnjeg Boysa, ali mediji navode da ni na jednom od tih noževa nisu pronađeni DNA uzorci koji bi ih povezali s ubijenim Michalisom.

Nadalje, uzorci DNA koji su dosad analizirani nisu odgovarali onima koji su pronađeni na Michalisovom tijelu.

Odvjetnik uhićenih Dimitris Zorbas izjavio je kako nova snimka koja je danas objavljena donosi nove informacije o Michalisovoj smrti. “Snimka potvrđuje moju početnu procjenu da je Michalis možda ozlijeđen greškom i da ga je ozlijedio navijač AEK-a”, rekao je odvjetnik.

“Upitno je da vlasti, s naprednim sredstvima kojima raspolažu, još nisu došle do počinitelja. Nadamo se da će nadležne službe djelovati odmah i učinkovito”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!