Grlić Radman: Hrvatska podržava europski put Srbije, ali neka pitanja se moraju riješiti

Vijesti 19. srp 202418:33 0 komentara
Gordan Grlić Radman
Patrik Macek/PIXSELL

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Srbije Gordan Grlić Radman i Marko Đurić dogovorili su u petak u Novome Sadu imenovanje dvojice koordinatora za rješavanje otvorenih pitanja u odnosima dviju zemalja.

“Bit će u tom cilju formirano devet potkomisija koje će uskoro početi s radom. Sve to treba da stvori institucionalne pretpostavke da naši odnosi budu postavljeni na temeljima međusobnog poštovanja“, izjavio je Đurić nakon sastanka u Novome Sadu i zajedničkog obilaska rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu koja je u obnovi.

Srbija je vrlo zainteresirana da sa svojim susjedom Hrvatskom ima dobre, stabilne, kvalitetne i obostrano korisne odnose, dodao je srbijanski ministar.

Grlić Radman je rekao da su razgovarali o unapređenju položaja hrvatske manjine u Srbiji, ali i o otvorenim pitanjima koja su naslijeđe raspada bivše države, posebno potraga za nestalima u ratu 1990-tih.

“Hrvatska još uvijek traga za 7797 nestalih”

“Hrvatska još uvijek traga za 7797 nestalih, njihove obitelji traže mjesto ukopa da mogu zapaliti svijeću, položiti vijence“, rekao je šef hrvatske diplomacije.

Po njegovim riječima, jednako je važno i pitanje komemoriranja logoraša koji su bili zatočeni u Srbij, te procesuiranje ratnih zločina i suradnja u tome području

.

Grlić Radman je rekao da Hrvatska podržava europski put Srbije, „ali naravno otvorena se pitanja moraju riješiti, prije svih usklađivanje sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je obveza Srbije, što i ona zna“.

Prije susreta sa Đurićem, Grlić Radman se sastao s vodstvom hrvatske zajednice u sjedištu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici.

“Hrvatska vlada će i dalje podupirati sve one kapitalne projekte od interesa za hrvatsku zajednicu kako bi se osnažio njihov položaj u Srbiji”, rekao je nakon sastanaka ministar, prenio je vojvođanski list „Hrvatska riječ“.

Predsjednik DSHV-a i ministar u vladi Srbije Tomislav Žigmanov zatražio je potporu za komunalno opremanje sela u kojima žive Hrvati i osnivanje hrvatske drame u subotičkom Narodnom kazalištu te je ponovno podsjetio na to da hrvatska manjina nije ostvarila pravo na zajamčenog zastupnika u srbijanskom parlamentu.

Tijekom posjeta Subotici ministar Grlić Radman je obišao dva vrtića čiju je izgradnju financirala hrvatska vlada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!