Grmoja uputio dramatičan apel Vladi, usput prozvao HDZ

Vijesti 18. srp 202413:23 0 komentara
Davorin Visnjic/PIXSELL

Mostov Nikola Grmoja pozvao je u četvrtak Vladu da hitno krene s demografskim mjerama te da se minimalno tri posto državnog proračuna usmjeri u demografsku obnovu jer, kako je istaknuo, Hrvatska izumire.

“Trebamo sve svoje kapacitete, sve svoje snage i sav novac koji imamo uložiti u demografsku obnovu i povratak naših ljudi”, poručio je Grmoja u Hrvatskom saboru na konferenciji za novinare te upitao: “Što će nam infrastruktura, i za koga je gradimo ako nacija izumire?”.

Podsjetio je da je Most bio jedina politička stranka koja je predstavila Strategiju demografske revitalizacije Hrvatske u kojoj je predviđeno da se minimalno tri posto BDP-a izdvoji za demografsku obnovu.

U toj su strategiji, kaže, predložili i povećanje mjesečne naknade na 552 eura za sve majke tijekom prve godine života djeteta, uvođenje 309 eura dodatka plaći za sve roditelje blizanaca ili troje i više djece koji se žele vratiti na posao nakon godinu dana roditeljskog dopusta, uvođenje jedinstvenog dječjeg doplatka te da plaće odgojiteljica u vrtićima moraju ići iz državnog proračuna.

Pri tome nužnim smatra i da bi se obiteljima sa četvero i više djece trebala subvencionirati kupnja automobila sa sedam sjedala iznosom od 7000 eura, a najviše do 50 posto cijene vozila.

Grmoja: HDZ je “brižna majka”

Grmoja je upozorio da je Vlada uoči izbora povećavala plaće umjesto da je išla u porezna rasterećenja kako bi se potaknulo gospodarstvo.

Komentirajući dopis potpredsjednika Vlade i ministar financija Marka Primorca ministrima u kojem zbog rebalansa proračuna traži smanjivanje rashoda za 5,5 posto proračuna, rekao je da sada i Vlada shvaća kako dijeljenje novca u predizbornoj kampanji donosi određene posljedice za državni proračun i ta je potrebno “negdje rezati”. Smatra kako novca nedostaje jer se “troši neracionalno i pitanje je gdje sve curi”.

Vezano uz imenovanje HDZ-ovog Žarka Tušeka državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a uz kojeg je vezana afera “Kaj bi ti štel biti?”, Grmoja je kazao da to pokazuje da je HDZ “brižna majka” koja brine o svim svojim kadrovima.

“Nitko tko je bio maknut s određene pozicije ostao na cesti. Svi su našli negdje poziciju – u Hrvatskim šumama, Hrvatskim vodama ili bilo gdje drugdje. Država je u službi HDZ-a koji je brižna majka svojim članovima”, poručio je.

Naveo je da i kod imenovanja državnih tajnika ima par spornih kadrova iz Domovinskog pokreta (DP) a vezano je uz njihove diplome. Uz to, upitao se i hoće li se DP sada pobuniti protiv bivših SDSS-ovih državnih tajnika koji su postali savjetnici u ministarstvima te dodao da to ponovno pokazuje i da Plenković računa na SDSS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!