Poznata hakerska skupina preuzela odgovornost za napad na KBC Zagreb. Pišu i da traže otkupninu

Vijesti 01. srp 202418:48 0 komentara
Ilustracija/Pixabay

Profil HackManac, koji objavljuje detalje o hakerskim napadima diljem svijeta, na društvenoj mreži X naveo je da iza napada na KBC Zagreb stoji hakerska skupina LockBit 3.0.

LockBit 3.0 bavi se tzv. ransomweare napadima, odnosno napadima tijekom koji se od žrtava traži otkupnina. Tako je, kako navode, KBC Zagreb dobio rok do 18. srpnja da plati traženi iznos. Nije navedena visina otkupnine.

Izvučena ogromna količina podataka

HackManac piše da su hakeri KBC-u Zagreb izvukli podatke iz medicinskih kartona, podatke o pregledima, liječničke radove i istraživanje, podatke o operacijama, podatke o donacijama organa i donorima, podatke iz banke tkiva, podatke o zaposlenicima, podatke o donacijama i poslovnim odnosima s privatnim tvrtkama, te podatke o zalihama lijekova.

N1 je nakon ove objave na X-u pokušao u više navrata kontaktirati čelne ljude KBC Rebro, no nisu odgovarali na naše pozive. Upit smo zato poslali Ministarstvu zdravstva, te policiji i SOA-i.

Ranije je SOA potvrdila da surađuje s policijom na ovom slučaju, a ministar zdravstva Vili Beroš do danas je trebao dobiti izvještaje zdravstvenih ustanova o stanju informatičke sigurnosti. Policija nam je kratko odgovorila da u izvidi još u tijeku.

screenshot X

Tko je odgovoran za napad?

Ruska hakerska skupina prošli je tjedan preuzela odgovornost za hakerski napad na hrvatske financijske institucije, no istaknuli su da bolnicu nisu napadali jer to nikada ne čine.

LockBit 3.0 poznata je hakerska skupina te cyber stručnjaci s kojima smo razgovarali nakon ove objave tvrde kako nije nemoguće da su upravo oni odgovorni za napad na KBC Zagreb. No, dok forenzičari to ne potvrde ostaje za vidjeti što će se dogoditi 18. srpnja kada je rok za plaćanje otkupnine.

screenshot X

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!