HGSS-ovci stigli u BiH: “Nažalost, brojke nestalih osoba će nastaviti rasti”

Regija 05. lis 202418:04 0 komentara

Izvršni pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Marko Rakovac, gostovao je u Pregledu dana s Ankom Bilić Keserović te se osvrnuo na poplave u Bosni i Hercegovini, ali i Hrvatskoj.

Njegovih 11 kolega stiglo je sinoć do Donje Jablanice i ako će biti potrebno, otići će ih još.

“Nekoliko sati su se jutros probijali kako bi uopće došli do Jablanice i kad su došli na teren, u suradnji s kolegama iz BiH, krenuli su tragati i spašavati”, kazao je Rakovac pa nastavio:

“U takvim uvjetima teško je probijati se, važno je imati terenska vozila. S obzirom da smo imali dva tima s čamcima, upućeni su na mjesta gdje mogu pretraživati i mogu reći da je naš potražni K-9 tim, naš pas, detektirao nestalu osobu. Izvučeno je njeno tijelo, a zbog kiše je ostatak područja “na čekanju”. Kad se kiša smiri, nastavit će se potraga za nestalima i to će narednih nekoliko dana biti prioritet.”

Marko Rakovac i Anka Bilić Keserović
N1

Kako kaže, od početnog sprinta, slijedi maraton.

“Vode su se smirile i, nažalost, brojke nestalih osoba će nastaviti rasti. Tu će biti posla za tešku mehanizaciju i K-9 timove. Naše ekipe su za danas povučene s terena. U Mostaru imaju bazu operacija i tamo će prespavati. Sutra će im se pridružiti novi kolege iz Dubrovnika, ali večeras ćemo znati više, kad se brifiraju s kolegama iz BiH. Tad će biti jasnije i što slijedi narednih dana.”

Neka mjesta i sela su odsječena, nema vode, struje, komunikacije…

“Bitno je da osoba koja zatraži pomoć, pričeka tu pomoć. Ne smiju ići prema bujicama jer ih one mogu odnijeti.”

Hrvatska je pogođena poplavama, ali u daleko manjim razmjerima.

“Tijekom jučerašnjeg dana smo imali oko 50 intervencija na području Ogulina i Karlovca te je od onda situacija pod kontrolom. Uloga nam je sad svedena na to da pomažemo onima u zabačenijim dijelovima, kojima je potrebna pomoć. Osim toga, nema potrebe za našim angažmanom, ali smo pripravni”, zaključio je Marko Rakovac.

Tijek događaja pratite UŽIVO na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!