HND: Presuda Vrhovnog suda u slučaju Zovko pritisak je na novinarstvo

Vijesti 20. svi 202413:34 0 komentara
Sanjin Strukic / PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u ponedjeljak je ponovno ocijenilo da je odluka Vrhovnog suda, koji je preinačio raniju presudu o nezakonitom otkazu predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku na HRT-u, pritisak na krovnu novinarsku organizaciju i udar na novinarstvo.

Glavna tajnica Hrvatskog novinarskog društva Melisa Skender ponovila je kako u HND-u odluku Vrhovnog suda pod predsjedanjem Đure Sesse smatraju pogrešnom te da je time nezakoniti otkaz predsjedniku HND-a proglašen zakonitim.

”Naše je pravo prigovoriti i postaviti pitanje je li ovako donesena odluka Vrhovnog suda doista u duhu zakona i pravde ili ide za time da pokuša diskreditirati predsjednika HND-a Mi u HND-u složni smo u ocjeni da se radi o pritisku na HND kroz pokušaj diskreditacije Hrvoje Zovka” kazala je Skender.

Istaknula je i da je u Zovkovu mandatu HND organizirao više uspješnih prosvjeda i kampanja, pokrenuo anketu o SLAPP tužbama, ponudio svoje modela financiranja lokalnih medija, ali i ”alarmirao javnost na opasnosti poput ‘lex AP-a’ ili radnog nacrta Zakona o medijima”. Pritom je glavna tajnica HND-a ukazala i na ”tajming” odluke Vrhovnog suda.

”S obzirom na to da je odluka Vrhovnog suda donesena nešto više od dva mjeseca nakon HND-ova prosvjeda protiv ‘lex AP-a’ i dosljednog HND-ovog upozoravanja na to da Andrej Plenković i HDZ žele medije u potpunosti pod kontrolu, imamo pravo sumnjati u motive ove odluke”, kazala je Skender.

Dodala je i kako su u HND-u sigurni da je ova ”odluka mila i novim koalicijskim partnerima koji su odmah nepoćudne medije i novinare proglasili neprijateljima države”.

Predsjedavajuća Središnjeg odbora HND-a Andrea Milat kazala je kako u ovom sukobu Hrvoje Zovko nije pojedinac nego je ”utjelovljenje onoga što novinari mogu i trebaju biti” te da je u pozadini politički motiviran sukob.

”Poruke su to s trajno uhljebljenog političkog vrha. Radi se o procesu političke odmazde financirane sredstvima poreznih obveznika”, kazala je Milat. Dodala je i kako javnosti treba postaviti pitanje s načinom na koji HRT kao javni medij troši novce poreznih obveznika.

Član Izvršnog odbora HND-a Branko Mijić istaknuo je političku pozadinu ovog slučaja ocijenivši to i udarom na novinarstvo.

”Nema sumnje da je ova presuda Vrhovnog suda u svojoj suštini samo odmazda jer je Hrvoje Zovko kao predsjednik HND-a 31. siječnja izveo ljude na ulicu i pod prozore Andreju Plenkoviću da kažu ne imenovanju Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika i da se usprotive donošenju lex AP-a”, kazao je Mijić.

Podsjetio je i da je HND-a u slučaju Hrvoje Zovka reagira na dan kada će sud u Londonu određivati o sudbini Juliana Assangea čiji se slučaj, kako je ocijenio, uopće ne razlikuje sa slučajem Hrvoja Zovka jer su ”obojica govorila istinu i mislili da javnost ima pravo znati ono što je istina”.

”Ono što se događa danas Hrvoju Zovku, sutra će se događati svim novinarima ove zemlje”, zaključio je Mijić.

Zovko je dobio otkaz na HRT-u u rujnu 2018. nakon što je razgovor s njemu nadređenom urednicom Perišom Čakarun, od koje je tražio da ga razriješi uredničke dužnosti zbog cenzure, eskalirao u sukob.

Na temelju iskaza svjedoka zaposlenih na HRT-u i zagrebački Općinski sud i riječki Županijski sud zaključili su u svojim odlukama kako u sukobu Zovka s nadređenom urednicom nije bilo nasilničkog ponašanja ni prema njoj niti prema drugim radnim kolegicama pa stoga ni valjanog razloga za izvanredni otkaz. HRT je protiv Zovka od 2019. do 2022. izgubio sedam sudskih postupaka.

HND ističe da je presuda Vrhovnog suda puna nelogičnosti s obzirom na to da je sudsko vijeće u potpunosti ignoriralo ključne okolnosti događaja, kao i iskaze samih svjedoka. HND najavljuje da će Hrvoje Zovko osporiti presudu Vrhovnog suda ustavnom tužbom te da će nastaviti pravnu bitku .

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!