Zdrava prehrana je ključna u bolnici. Međutim, stvarnost je često drugačija: jeftina masovna proizvodnja, jer klinike moraju vrlo pažljivo izračunati. U Njemačkoj se u prosjeku dnevno troši 6 eura po pacijentu.
Bolnička prehrana: gotovo svi imaju iskustva s njom. Pacijenti često razmjenjuju dojmove o hrani u bolnicama. Ukusi su različiti. Neki su zadovoljni, ali mnogi se žale. Na internetu se mogu naći komentari poput: „Apsolutna katastrofa. Neljudski”, “Bolnička hrana je grozna”,“Ne izgleda baš ukusno, a i nije”.
Diana Rubin, voditeljica klinike Vivantes u Berlinu i članica upravnog odbora Njemačkog društva za nutricionističku medicinu, ističe važnost prehrane za oporavak pacijenata:
“Zdrava i prilagođena prehrana u bolnicama iznimno je važna, bez obzira radi li se o operaciji ili liječenju raka.”Cijeli proces oporavka je pod utjecajem prehrane. Kvalitetna prehrana pridonosi manjem broju komplikacija, a može spriječiti i smrtne ishode.
Šest eura dnevno po pacijentu
Bolnice u prosjeku troše samo šest eura po pacijentu dnevno. Ekonomska situacija u bolnicama doista je dramatična, kaže Gerald Gass iz Njemačkog bolničkog društva:
“Osamdeset posto je u minusu, nismo dobili kompenzaciju za inflaciju i enormno povećane troškove, a to se u konačnici odražava i na prehranu.”
Bolnice bi željele ponuditi kvalitetnije proizvode, ali za to nažalost nema novca. Problem je što bolnice dobivaju paušalni proračun po pacijentu za sve troškove.
Bolja prehrana, manje komplikacija
Otprilike četvrtina pacijenata stiže u bolnicu već pothranjena. Tijekom boravka mnogi izgube dodatnu težinu, povećavajući rizik da ostanu trajno vezani za krevet. Ovo je situacija koju prvo treba prepoznati.
U klinici Vivantes svaki hospitalizirani pacijent se temeljito pregledava na moguću malnutriciju i po potrebi dobiva tretman od strane cijelog nutricionističkog tima. Međutim, samo oko pet posto klinika pruža ovu razinu skrbi.
Studija Swiss Effort daje relevantne podatke. Znanstveno je ispitano 2.000 pothranjenih pacijenata: njih 1.000 primalo je uobičajenu bolničku prehranu, dok je druga polovica bila individualno tretirana kalorično bogatijim obrocima, proteinima, vitaminima i nutrijentima.
Rezultat je bio jasan: bolesnici s boljom prehranom imali su znatno manje komplikacija, a rizik od smrti bio im je čak 35 posto manji.
U Münchenu: 50 posto organske hrane
Klinika Izar u Münchenu također se bori s pritiskom štednje. Već deset godina rade na konceptu optimizacije s motom: štedite gdje je moguće, ali ne na zdravoj prehrani. Klinika sada nudi 50 posto organske hrane. Također, kupuje jeftine namirnice koje se ne prodaju iz estetskih razloga i inače bi se bacile.
Andreas Wolff, zadužen za financije klinike, ovaj pristup vidi kao dvostruku korist: “Ovo je, s jedne strane, mjera protiv bacanja hrane, a s druge način da pacijentima i zaposlenicima ponudimo zdravu, ekološki prihvatljivu hranu bez ekonomskih gubitaka.”
Uštede se ostvaruju u drugim područjima. Na primjer, mnogi proizvodi, kao što su zavoji, otpremaju se u konsolidiranim pošiljkama, čime se štede troškovi za središnje skladište. Taj ušteđeni novac potom se ulaže u zdravu prehranu.
Posebna aplikacija
Posebna aplikacija za naručivanje hrane povezana je s brojnim bolničkim odjelima, uključujući planiranje kreveta – i izravno s kuhinjom. Aplikacija prepoznaje kada pacijent ima zakazan zahvat, radi li se na prazan želudac, kada je primljen u bolnicu i kada će iz nje izaći. Na taj način se sprječava da hrana ostane neiskorištena ili da se vrati.
“Tako kupujemo manje namirnica. Proizvodimo manje obroka koji na kraju nisu potrebni i također bacamo manje otpada od hrane,” kaže Andreas Wolff. Na taj način klinika godišnje uštedi nekoliko stotina tisuća eura.
Ipak, čak bi i u klinici Izar dobro došla subvencija za prehranu. Trenutna razina usluge jedva se održava, a ulaganja često kasne, dodaje Wolff.
Otvoreno pismo ministrima
Još 2022. godine brojni liječnici iz raznih bolnica uputili su otvoreno pismo ministru prehrane Cemu Ozdemiru (Zeleni) i ministru zdravstva Karlu Lauterbachu (SPD) u kojem su zatražili adekvatan proračun za bolničku prehranu.Ministarstvo zdravlja za program Plusminus navodi:
“Bolnice su samostalno odgovorne za adekvatno upravljanje dodijeljenim sredstvima, uključujući i kvalitetnu prehranu.” To znači da bolnice koje se posebno trude za dobrobit svojih pacijenata same snose dodatne troškove, jer za to nema posebnih proračuna.
Ništa se do sada nije promijenilo. Možda će tu promjenu donijeti velika reforma bolničkog sustava koju je predložio ministar Lutterbach, a nedavno usvojila oba doma njemačkog parlamenta.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!