Habijan: Hrvatska će poštovati odluku Suda Europske unije

Vijesti 11. srp 202416:25 0 komentara
damir habijan daje izjavu za medije
Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministar pravosuđa Damir Habijan rekao je da će Hrvatska poštivati presudu da hrvatski mehanizam ujednačavanja sudske prakse, koji omogućuje sucima koji u nekom predmetu nisu bili članovi sudskog vijeća da promijene već donesenu odluku, nije u skladu s pravom EU-a te najavio izmjenu zakona.

“Sud EU je donio odluku kakvu je donio, Hrvatska će je, naravno, kao članica EU poštivati, kao što to radi svaka članica. Analizirat ćemo u ministarstvu zajedno sa svim relevantnim dionicima pravosuđa, prvenstveno sa sudbenim vlastima, tu odluku i očigledno ići u izmjene i Zakona o sudovima, ali i sudskog poslovnika”, rekao je Habijan u četvrtak nakon sjednice vlade.

Pojasnio je da je presuda donesena na temelju pokrenutog zahtjeva da se utvrdi je li naš Zakon o sudovima u skladu s Ugovorom Europske unije, a radi se o institutu pravnog shvaćanja. “Neovisno o tome kakvo će u konačnici biti novo zakonsko rješenje kada govorimo o ujednačavanju prakse, to je vrlo bitno radi sigurnosti naših građana”, rekao je Habijan.

Dodao je da dosadašnje rješenje u hrvatskom zakonodavstvu postoji od 1994. te da do sada nitko nije doveo u pitanje usklađenost s pravom EU.

“Prema tome, ako ovo rješenje nije usklađeno s pravnom stečevinom i pravom EU, a po odluci suda nije, ključno je iznaći rješenje”, istaknuo je ministar. Ključnim je ocijenio i da građani, njihovi odvjetnici i ostali dionici pravnog sustava imaju pravnu sigurnost i da ujednačenu sudsku praksu.

Sud Europske unije presudio je da hrvatski mehanizam ujednačavanja sudske prakse, koji omogućuje sucima koji u nekom predmetu nisu bili članovi sudskog vijeća da promijene već donesenu odluku, nije u skladu s pravom EU-a.

“Sudsko vijeće nadležno za predmet mora samostalno donijeti odluku kojom se dovršava postupak. Svako neopravdano zadiranje osoba koje nisu članovi sudskog vijeća mora biti isključeno”, kaže se u priopćenju Suda EU-a. Odluka Suda EU-a odgovor je na upit hrvatskog Visokog trgovačkog suda, koji je zatražio mišljenje je li ta praksa u skladu s pravom Unije.

Odgovarajući na pitanja novinara o nedostatku sudaca na Visokom kaznenom sudu i povećanju plaća sudaca, Habijan je rekao kako je prošli tjedan imao konstruktivan razgovor s predsjednikom Visokog kaznenog suda na kojem su otvorili brojne teme.

Poručio je kako će, čim dođe takav zahtjev, potpisati suglasnost za povećanje broja sudskih vježbenika i sudaca. Govoreći o problematici plaća na tom sudu samo je rekao da su razgovarali o tome i da je predsjednik suda sa sastanka izašao zadovoljan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!