Hrvatski Crveni križ prikupio oko 200 tisuća eura za stradale u BiH

Vijesti 11. lis 202412:22 0 komentara
Armin Durgut/PIXSELL

Hrvatski Crveni križ do sada je za pomoć stanovništvu Bosne i Hercegovine pogođenom katastrofalnim poplavama prikupio oko 200 tisuća eura, a građane je pozvao da i dalje mogu pomoći novčanim donacijama, priopćeno je u petak iz HCK-a.

U sklopu Apela za pomoć stanovništvu BiH pogođenom poplavama HCR je putem žiro računa dosad prikupio 117.466,60 eura dok je na donatorskom telefonu 060 90 11 zabilježeno 117.427 poziva, što iznosi 97.464,41 eura (uključujući PDV i naknadu teleoperatera), navodi se u priopćenju.

HCK sva prikupljena sredstva odmah uplaćuje na žiro račun Društvu Crvenog križa Bosne i Hercegovine kako bi se što brže osigurala pomoć onima kojima je najpotrebnija.

“Do sada je uplaćeno 117.000 eura, a pomoć će se i dalje kontinuirano slati prema prikupljenim donacijama”, rekli su.

Apel HCR-a za financijske donacije je i dalje otvoren i pozivaju građane i tvrtke u Hrvatskoj da, prema svojim mogućnostima, nastave pomagati.

Donirati se može pozivom na donatorski telefon 060 90 11 (cijena poziva je 0,83 eura s PDV-om i naknadom teleoperaterima) te uplatom na žiro račun u Erste&steiermärkische bank d.d.

Tim HCR-a i na terenu u BiH

Uz financijsku pomoć, Hrvatski Crveni križ pružio je i podršku na terenu. U pomoć stradalima poslano je troje članova HCK Interventnog tima kao dio tima Republike Hrvatske, kako bi olakšali tešku situaciju na poplavljenim područjima u BiH.

Tim se danas vraća u Hrvatsku nakon uspješno obavljenog posla. Iz HCK-a kažu kako su spremni poslati i dodatnu pomoć, ako bude potrebno, jer situacija na poplavljenim područjima u BiH i dalje je vrlo teška i pogođeni stanovnici trebaju kontinuiranu pomoć.

Povratak hrvatskog MUSAR tima za traganje i spašavanje u BiH

Iz Ministarstva unutarnjih poslova izvijestili su jutros da se povratak hrvatskog MUSAR tima za traganje i spašavanje, koji je upućen u Bosnu i Hercegovinu kao pomoć u pronalasku stradalih osoba u poplavama najugaženijim područjima, očekuje danas oko 17 sati na Grobničkom polju, Čavle (uz naplatne kućice Kikovica – Zonsko skladište Ravnateljstva civilne zaštite).

Podsjećaju da je BiH pomoć u saniranju posljedica poplava i odrona zatražila putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC – The Emergency Response Coordination Centre) Mehanizma EU za civilnu zaštitu Europske komisije.

Hrvatska je, u koordinaciji Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, ponudila pomoć u vidu Modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina, kontejnera i potopnih pumpi za ispumpavanje vode, a Vlada RH je donijela Odluku o pružanju žurne pomoći poplavom pogođenim područjima u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!