Hrvatski veleposlanik iz Beča za N1: Uhićeni mladić je obiteljski povezan s Hrvatskom

Svijet 08. kol 202419:01 0 komentara

Obožavatelji Taylor Swift otkazane su koncerte u Beču nadomjestili okupljanjem na ulici i pjevanjem najdražih im pjesama omiljene pjevačice. Ali, dok ta atmosfera jest pozitivna, razlozi zašto se sve odvilo kako je, nisu nimalo...

Više je o terorističkoj prijetnji u Dnevniku našoj Mili Moralić govorio hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glumičić.

“Bila je to ozbiljna prijetnja na veliku skupinu ljudi i očigledno je taj 19-godišnji teroristi, porijeklom iz Sjeverne Makedonije, inače austrijski državljanin, u kooperaciji s jednim 17-godišnjakom iz Beča, pokušao izvršiti napad. Uhićena je i treća osoba koja je nabavljala sredstva za ovu dvojicu. Riječ je o 15-godišnjaku. Ovdje govorimo o jednoj ćeliji povezanom s Islamskom državom.”

Njihova dob upada u fokus jer radi se o “vrbovanju” jako mladih osoba.

“Svaka država ima taj problem, tako i Austrija. Radikalizirani su preko interneta kroz nekoliko mjeseci i godina. Očigledno su austrijske službe i policija pratili te mladiće, bili su im poznati. No, informaciju da će doći do pokušaja napada, austrijska policija dobila je od Amerikanaca.”

ROLAND SCHLAGER / APA / AFP

Upravo to je razlog brojnih kritika, iz razloga što postoji panika da bi se to moglo ponoviti bez da itko išta otkrije.

“Zakonski je zabranjeno pratiti aplikacije za razmjenu poruka pa nije bilo moguće vidjeti sadržaj. Ali, reforme unazad godinu dana pomažu poboljšati sigurnost”, kazao je Glumičić pa se osvrnuo na glasine da je jedan od uhićenih hrvatskog porijekla:

“Znali smo da je tursko-hrvatskog porijekla. Ne radi se o hrvatskom državljaninu nego je na neki način povezan obiteljski s Hrvatskom.”

Što se tiče aktualne sigurnosne situacije, rekao je da straha nema.

“Austrijanci sve to dobro vode, povećan je teroristički alarm i trenutno je na razini četiri od maksimalnih pet. Kažu da ne postoji prijetnja, ali postoji “apstraktna teroristička opasnost”. Ta razina je zapravo sveprisutna od 7. listopada i napad na Izrael”, kazao je Daniel Glumičić pa naglasio da su na usluzi hrvatskim državljanima, ako im treba pomoć koju veleposlanstvo može pružiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!