Popularna hrvatska party destinacija više to nije, stanovnici oduševljeni, no ne i političari: “I cvrči su glasniji”

Vijesti 17. kol 202419:35 0 komentara

Grad Hvar više nije party destinacija. Barem na neko vrijeme. Sve je počelo sukobom ugostitelja, pa su se pojavili državni inspektori, pa se otkrilo da mnogi nisu radili u skladu s dozvolama. Najnoviji detalj - dio političara sada želi da se propisi prilagode ugostiteljima, umjesto da se ugostitelji prilagode propisima.

Iskoristi dan na plaži. Doslovno. Jer poznati noćni klub prekinuo je svoj program na jednom od Paklinskih otoka preko puta Hvara, pa i otkazao Exit festival ovog vikenda. Oni željni partya nisu oduševljeni.

Bila sam prilično uzbuđena zbog zabave s obzirom da znam da je ovo party grad. Bilo mi je žao kada sam otkrila da je sve tiho zbog ograničenja buke. Došla sam zbog drukčije atmosfere, no nema veze, izvući ću iz ovog posjeta najbolje što mogu.

No onima kojima je važniji odmor, sunce i more – zahvalni su.

Došli smo zbog odmora, nije nam do partyanja tako da nam uopće ne nedostaje.

Promjene na Hvaru počele su krajem srpnja nakon nasilnog incidenta. Suvlasnik Carpe diema završio je u istražnom zatvoru nakon fizičkog napada na vlasnika susjednog restorana.

Prosvjedi mještana

Potaknulo je to prosvjede mještana nezadovoljnih životom koji im u ljetnim mjesecima nosi imidž party destinacije. Slijedilo je potpisivanje peticije kojom su od Grada tražili, između ostalog, da skrati radno vrijeme Carpe diema.

“Mi ne želimo u ovakvoj scenografiji, u jednom od najljepših gradova na Mediteranu živjet tako da se budite ispovraćani, da je smeća na sve strane, da vi ne možete ništa niti organizirati, ni u čemu funkcionirati, a da vam neki tonovi, neki basovi ne ulaze u to događanje”, kaže nam Tonka Alujević, poznata hvarska umjetnica.

Gradsko vijeće primilo je na znanje peticiju i obvezalo se u budućnosti donijeti nove odluke o smjeru turizma grada u kojem se već godinama ne poštuje propis o buci što nije nikakva tajna. Nakon prosvjeda Državni je inspektorat na teren je poslao inspektore – no još nisu objavili svoj nalaz.

Carpe diem koji ističe da već više od 20 godina pune gradski proračun, ali nose zaradu i ostalim poduzetnicima. Odbacuju optužbe da rade bez dozvole. Ali očito svjesni da su u prekršaju kada je postavljanje zvučnika na otvorenom u pitanju naposljetku zatvaraju vrata u 22 sata.

“Kako bi pokazali da smo kooperativni, da poštujemo lokalnu zajednicu i odluke koju su donijeli da se na jesen odlučuje u smjeru u kojem ide turizam lokalne zajednice, time želimo pokazati da želimo u tome sudjelovati, želimo pokazati naklonjeni lokalnoj zajednici”, govori Luka Pofuk iz Carpe diema..

Utihnuli i ostali

Nakon prosvjeda, političkih razgovora pa i inspektora u gradu uz Carpe diem utihnuli su i ostali lokali na rivi usred aktualne turističke sezone. Dok oni ističu i zbrajaju gubitke, prosvjednici su kažu konačno dobili mir.

“Ja sam jutros bila na pazaru, pričam s ljudima, razgovarala sam s jednim policajcem koji kaže da je ovo sada top, da nema problema. Mirno je, komunalne službe manje rade, Hitna pomoć manje radi, a ugostiteljima se nije ništa dogodilo – oni se samo sada nisu držali zakona koji je inače propisan”, tvrdi Alujević.

“Zakon je neodrživ jer su i cvrči glasniji od toga”, smatra nezavisni Joško Roso koji je pokušao inicirati preokret – novu sjednicu gradskog vijeća i proglašenje sajamskih dana. Propalo je zbog nedostatka kvoruma. Odbacuje optužbe za mito, kaže – strategija je bila po starom dovršiti sezonu u koju su mnogi uložili velik novac.

“Jer ovo jedno naprasno nasilno prekidanje je u rangu elementarne nepogode, dakle moramo brzo reagirat i to sanirat, a kad saniramo onda vidimo dalje kako idemo sa životom. Nakon sezone kolega Jelić i ja predlagali smo da se organizira referendum jer smatramo da nas 13 vijećnika nema mandat odlučivati o tako nečemu važnom”. govori Roso.

U međuvremenu su se sa sličnim zahtjevom za proglašenje manifestacije otvorenim pismom gradonačelniku javio i dio ugostitelja Hvara koji ovakvo stanje vide kao udar na njihovo poslovanje. No on sada kaže – udovoljiti im bilo bi protuzakonito.

“Zašto se dosad žmirilo? To nije pitanje za mene. Postoje institucije koje se bave s tim. Zbog čega su žmirile ili nisu ili su imale neki svoj moment u tome. Na drugu se adresu treba obratit”, kaže Rikardo Novak, gradonačelnik Grada Hvara.

Pa će nakon svega kraj sezone Hvar dočekati poštujući propisane decibele. Krajem rujna počet će razgovori o definiranju turističkog smjera grada, koji zbog očite podijeljenosti interesa Hvarana – neće biti lako, posebno ne ususret lokalnim izborima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!