HZJZ objavio kada počinje cijepljenje protiv gripe

Vijesti 08. lis 202414:28 0 komentara
Cijepljenje
Sasa Miljevic / PIXSELL

U Hrvatsku je stiglo 450 tisuća doza cjepiva protiv gripe, planirani početak cijepljenja je 21. listopada, a tim su povodom medicinski stručnjaci u utorak pozvali starije osobe i kronične bolesnike na cijepljenje.

Do 21. listopada trebala bi završiti distribucija cjepiva prema županijskim zavodima za javno zdravstvo. Posebna je preporuka da se cijepe građani stariji od 65 godina, kronični bolesnici, trudnice i djeca do 5 godina, rekla je Hini epidemiologinja Dijana Mayer upozorivši da su te skupine u povećanom riziku od obolijevanja.

Građani će se moći cijepiti kod obiteljskog liječnika, u županijskim zavodima za javno zdravstvo i na cijepnim punktovima o kojima će biti pravodobno obaviješteni.

U HZJZ-u kažu da je od 1. svibnja u Hrvatskoj već zabilježeno oko 160 sporadičnih slučajeva gripe, a prošle je sezone umrlo 40-ak osoba od komplikacija te bolesti.

Mala procijepljenost

Kao i prethodnih godina, nabavljeno je četverovalentno cjepivo za čiju su proizvodnju korištena dva soja virusa tipa A i dva soja virusa tipa B.

“Nažalost, u Hrvatskoj je cijepni obuhvat starijih od 65 godina između 27 i 29 posto što je premalo s obzirom na to da su preporuke EU i Svjetske zdravstvene organizacije da se cijepi 75 posto stanovništva starije dobi”, kazala je Mayer.

O premalom cijepnom obuhvatu bilo je danas riječi i na konferenciji za medije u Westinu gdje su liječnici podijelili klinička iskustva i preporuke za učinkovitu prevenciju gripe.

Problem je u tome što liječnici, koji se skrbe o kroničnom pacijentu, često s njim ne iskomuniciraju dovoljno opasnost od gripe, kazao je pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije u Klinici za infektivne bolesti „Fran Mihaljević“ Rok Čivljak.

Kardiovaskulane komplikacije

“Obiteljski liječnik, onkolog, kardiolog, nefrolog, onaj tko se skrbi o kroničnom bolesniku, uoči sezone gripe trebao bi podsjetiti pacijenta na važnost cijepljenja”, dodao je.

Obiteljska liječnica Valerija Bralić Lang istaknula je da je bitno da se cijepe i trudnice, kao i mala djeca. “Kod nas je interes za cijepljenje protiv gripe oko 30 posto, što je nedovoljno”, kaže.

Kardiolog Daniel Lovrić iz KBC-a Zagreb upozorio je na moguće kardiovaskularne komplikacije gripe – srčani udar, zatajivanje srca, kao i naglu upalu srčanog mišića.

“Imamo jako puno pacijenta starije dobi koji svake godine imaju kardiovaskulane komplikacije, ali i nekoliko mladih pacijenata koji završavaju teško bolesni na respiratoru, na mehaničkim potporama cirkulacije zato što im je srce zatajilo uslijed gripe”, rekao je Lovrić.

“Samo prošle godine tijekom sezone gripe imali smo šest takvih upala srčanog mišića kod ljudi koji su svi redom bili mlađi od 35 godina, znači, jedna normalna zdrava populacija koja je u tom trenutku bila smrtonosno bolesna”, upozorio je Lovrić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!