INFOGRAFIKA / Koje su nam sličnosti, a koje razlike s Mađarskom koja zasjeda na čelu EU?

Vijesti 01. srp 202415:04 1 komentar
Viktor Orban na sjednici
Attila KISBENEDEK / AFP

Vjerujemo da ih je uistinu mnogo, a sve bi se mogle svesti pod jedan zajednički nazivnik: riječ je o zemlji s iznimno bogatom povijesti, prirodnom baštinom i gastronomijom. Možda upravo potonje u mnogima najčešće budi nostalgično sjećanje na Mađarsku, zemlju koja od 1. srpnja preuzima predsjedanje Vijećem EU-a, a u koju se iz Hrvatske krajem 20. stoljeća vrlo često putovalo po namirnice.

U odnosu na razdoblje unatrag tridesetak, četrdesetak godina tržište se otvorilo, što je rezultiralo povećanom trgovinom i dostupnošću robe.

Obožavamo mađarske kobasice: Uvezli smo ih 737 tona

Zbog toga je i navika kupnje u susjednim zemljama malo-pomalo iščeznula, ali uvoz tih proizvoda i nadalje je prisutan te smo tijekom 2023. iz Mađarske, na primjer, uvezli 736,9 tona kobasica i 322 kilograma sirnih namaza – dvije vrste proizvoda koje možda ponajviše bude asocijaciju na ovu srednjoeuropsku zemlju.

Također, svaki dobar kuhar zna da nema dobrog jela, a pogotovo gulaša, bez kvalitetne paprike koja je možda jedan od najprepoznatljivijih mađarskih proizvoda i često se donosi kao suvenir iz te zemlje.

Što najviše uvozimo? Nije paprika

No, iako smo prema podacima statistike robne razmjene u 2023. iz Mađarske uvezli čak 35,9 tona mljevene ili drobljene paprike, to ni približno nije proizvod koji smo, s obzirom na njegovu količinu, iz te zemlje najviše uvezli, nego je riječ o vodi, uključujući mineralnu, gaziranu i aromatiziranu, koju smo u spomenutoj godini uvezli nevjerojatnih 41,7 milijuna litara, objavio je Državni zavod za statistiku.

I dok je ukupan zabilježeni uvoz iz Mađarske iznosio 2,5 milijardi eura, izvoz je iznosio 1,6 milijardi eura. Tri proizvoda koja smo u 2023. najviše izvezli u Mađarsku s obzirom na njihovu vrijednost jesu prirodni plin, nafta i električna energija.

Omiljena ljetna destinacija Mađarima

Dobro je poznato da Hrvati vrlo rado turistički posjećuju Mađarsku, a tomu u prilog idu i statistički podaci koji pokazuju da je tu zemlju u organizaciji hrvatskih putničkih agencija u 2023. posjetilo ukupno 20 tisuća domaćih posjetitelja na jednodnevnim putovanjima i 12 tisuća domaćih turista na višednevnim putovanjima.

Mađari su kod nas često viđeni gosti, a prema podacima statistike turizma, u prošloj godini ostvarili su 3,3 milijuna noćenja, i to najviše u Primorsko-goranskoj županiji (1,0 milijuna noćenja), dok im je prosječan broj noćenja po dolasku bio 4,8.

Postoje i brojne nestatističke zanimljivosti o ovoj zemlji, kao na primjer to da je jedna od najstarijih zemalja u Europi s najvećim jezerom u srednjoj Europi – Balatonom te da iz nje potječe najpoznatija mozgalica na svijetu – Rubikova kocka. Što se tiče još nekih zanimljivih statističkih podataka o Mađarskoj, izdvojit ćemo one o statistici stanovništva.

Državni zavod za statistiku

Mađari imaju 10 posto višu stopu zaposlenosti

Prema podacima Eurostata, Mađara je prema procjeni stanovništva početkom 2023. bilo oko 2,5 puta više nego stanovnika Hrvatske, točnije njih 9,6 milijuna, i činili su 2,1% ukupnog stanovništva EU-a.

Ako uspoređujemo Mađarsku i Hrvatsku prema broju žena na 100 muškaraca, situacija je vrlo slična – u Mađarskoj je bilo 107,6 žena na 100 muškaraca, dok ih je u Hrvatskoj bilo 106,8.

Ono po čemu su ove dvije zemlje još slične jest i relativno visoka stopa zaposlenosti, koja je u 2023., prema podacima Eurostata, u Mađarskoj iznosila 80,7%, dok je kod nas iznosila 70,7%. Međutim, ono što nas razlikuje od susjeda jest inflacija koja je u Mađarskoj u 2023. iznosila visokih 17,0%.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare