Ne približavajte se običnom dupinu! Stiglo novo upozorenje plivačima

Vijesti 03. ruj 202418:59 0 komentara
dupin
Pixabay/ilustracija

Iz Instituta Plavi svijet ponovno upozoravaju plivače i voditelje brodica na običnog dupina u riječkom akvatorijriju, a njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Upozoravamo još jednom sve plivače i voditelje brodica na opasnosti koje predstavlja interakcija s običnom dupinom koji se trenutno nalazi u riječkom akvatoriju!

Dupini su strogo zaštićene životinje te je zabranjeno njihovo uznemiravanje (pokušaj hranjenja, plivanja, dodirivanja ili proganjanja)”, objavio je Institu u utorak.

Iz Institua su i prošli mjesec upozoravali na običnog dupina koji pokazuje neobično ponašanje što je podrazumijevalo zadržavanje u lukama i dopuštanje ljudima da mu priđu.

“Ova određena jedinka je samotni (solitarni) dupin, odvojena je od ostatka svoje vrste iz nepoznatih razloga. Moramo biti svjesni da intenzivna interakcija s ljudima neminovno predstavlja rizik kako za dupina, tako i za čovjeka. Dupini nam mogu prenijeti brojne ozbiljne i teško izlječive bolesti – zoonoze – kao što su tuberkuloza, leptospiroza, itd. Jednako tako, ljudi tijekom bliskih interakcija mogu u populaciju dupina prenijeti bolesti koje mogu uzrokovati ugibanje velikog broja životinja. Stoga bi plivanje s njima, a posebice dodirivanje, trebalo svakako izbjegavati!”, objavili su ranije iz Instituta.

Također, pozivaju sve da ne pokušavjau stupiti u kontakt s dupinima, da ih se ne hrani te da ih se ne proganja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!