U novim internetskim prevarama kriminalci ukrali više od 10.000 eura

Vijesti 12. kol 202412:43 0 komentara
Unsplash/ilustracija

Da su računalne prijevare i dalje dobar biznis kriminalaca pokazuju nedavni slučajevi iz Splita gdje je troje ljudi ostalo bez više od deset tisuća eura zbog čega policija još jednom građane poziva na krajnji oprez.

Policija je u ponedjeljak izvijestila da je 58-godišnjakinja ostala bez 500 eura nakon što je u ožujku ove godine putem web trgovine kupila kućanski aparat koji je platila bankovnom karticom, ali joj nikada nije isporučen. U policiji kažu da je žena pokušala uspostaviti kontakt s prodavateljem, a kada joj to nije uspjelo shvatila je da je prevarena za iznos veći od 500 eura.

Sljedeća žrtva prevare je 68-godišnjak koji je policiji prijavio da ga je nazvao nepoznati muškarac koji se predstavio kao zaposlenik tvrtke za trgovanje kriptovalutama rekavši mu da ga je nazvao radi isplate kriptovalute “bitcoin”. S obzirom da je 68-godišnjak prije nekoliko godina kupio kriptovalutu nije posumnjao u poziv pa je po uputi nepoznatog muškarca instalirao aplikaciju i upisao svoje osobne podatke i bankovni račun. Nedugo potom je preko mobilnog bankarstva uočio da je oštećen za 1400 eura i shvatio da je prevaren.

Također, policiji je 66-godišnja žena prijavila da je putem mobilne društvene mreže stupila u komunikaciju s osobom za koju je mislila da je njezin sin, a koji je tražio da mu uplati novac. Novac je uplatila u dva navrata, a kad je zatraženo da uplati još novca posumnjala je i shvatila da je prevarena za više od 8500 eura.

Informirajte se, budite oprezni

Iz policije upozoravaju građane da ne nasjedaju na takve i slične vrste prijevara već da budu sumnjičavi i ne uplaćuju novac dok nisu sigurni u vjerodostojnost osobe s kojom komuniciraju.

“Informirajte se, budite oprezni, ne poklanjajte povjerenje i osobne podatke bilo kome. Ukoliko sumnjate na prijevaru pozivamo vas da svaki takav način komunikacije prijavite policiji. Posjetite stranice web heroj – Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba i saznaj kako i na koji način se zaštititi”, poručuju iz splitske policije.

Podsjećaju i da je CARNET-ov Nacionalni CERT u rad pustio novi servis “CERT iffy” koji korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišu ili zalijepe URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru.

Više o toj usluzi građani mogu doznati na portalu: https://www.cert.hr/cert-iffy-servis-za-provjeru-internetskih-trgovina/.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!