S&P podigao rejting Hrvatske. Plenković: Najbolji petak 13.

Vijesti 14. ruj 202409:26 10 komentara
N1

Agencija Standard & Poor's podigla je u petak dugoročni kreditni rejting Hrvatske s 'BBB+' na 'A-', uz pozitivne izglede, istaknuvši da je produbljena integracija s europskim i globalnim partnerima potaknula provedbu reformi i rezultirala širim institucionalnim poboljšanjem. Predsjednik Vlade Andrej Plenković tim povodom je održao konferenciju za medije.

Premijer je kazao da je ovo “sjajna vijest”. “Njihova ocjena je povijesna, a kad je riječ o RH to je prvi put da po jednoj od 3 agencije ulazi s ocjenom A, i to ocjenom A- i pozitivnim izgledima. Time smo ušli u iznadprosječnu kvalitetu kreditnog rejtinga i donijeli novu kvalitetu hrvatskom gospodarstvu.”

“Odgovorna politika upravljanja javnim financijama, smnajivanja javnog duga, porezna rasterećenja, napredak u intergracijskom procesu, ostvarivanje strateških ciljeva koji su imali ekonomsku dimenziju, mi smo Hrvatsku dizali u nekoliko koraka, a za čak pet stupnjeva”, kazao je Plenković.

“Zašto je ova vijest odlična? ona znači jeftinije zaduživanje na tržištima, potvrdu sigurnosti za ulagače, to je dobra vijest i za radnike i umirovljenike”, dodao je.

Kaže da ova ocjena analitičara pokazuje da je ovo “Vlada koja je osigurala snažna gospodarski rast, vidjeli su da smo učinili napore za rast plaća”.

“BDP bi nam trebao narasti na iznad 84 mlrd eura”, dodao je. Kazao je da RH ima puno brži rast nego ostale države u EU-u. “Naš rast bi trebao biti 3,5 posto.”

Osvrnuo se i na tržište rada. “Hrvatska ima milijun i 747 tisuća osiguranika, nikad manje nezaposlenih. Plaće idu gore. To je potvrda dobrog smjera ekonomske politike koju vodimo.”

“RH diže svoj standard. Nije ovo dizanje rejtinga iz smeća na investicijsku razinu, i to visoku kvalitetiteu rejtinga došlo u nekim ružičastim okolnostima nego u okolnostima posljedica covida, inflatornih pritisaka, dva razorna potresa… Zahvala svim kolegama u Vladi i akterima u gospodarstvu”, poručio je Plenković.

“Po meni – najbolji petak 13. i s drugom cijevi tunela Učka i ovim rejtingom”, rekao je, dodajući da je ovo ohrabrujući podatak.

Komentirao je i što vijest o rejtingu znači za građane. “Građani mogu očekivati da im kod zaduženja kamate budu jeftinije, kompanije to mogu očekivati.”

Porezna reforma

“Što se tiče reforme poreza na dohodak, mi smo u programu rekli jasno – smanjivat ćemo porezno opterećenje na rad, a stavljati akcent na porez na imovinu. Mi smatramo da je naša reforma koja je bila donesena krajem prošle godine prepoznala gospodarske trendove u RH. Tom reformom je ukint prirez”, kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na izbore u SDP-u. “Kao što se ne miješamo u izbore naših partnera u većini, ne miješamo se ni u izbore oporbenih stranaka. Na osobnoj razuini, to bi meni trebao biti četvrti predsjednik SDP-a, pa evo vidjet ćemo… Ja sam spreman na sve – born ready.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare