FOTO / Ispustili 4.700 litara lož ulja u more kod Kostrene, podignuta kaznena prijava

Vijesti 31. srp 202415:21 0 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL

PU primorsko-goranske i Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci, proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom Hrvata (46 i 51) zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ugrožavanje okoliša postrojenjem, koje je povezano s teškim kaznenim djelima protiv okoliša, javljaju u srijedu.

Izlili opasnu tvar i tako ugrozili kvalitetu vode i ljudsko zdravlje

Kazneno djelo za koje se prijavljuju počinili su u svojstvu osoba odgovornih za upravljanje postrojenjem na području Kostrene u kojem se koriste opasne tvari ili odvijaju opasni postupci, koje izvan postrojenja mogu trajnije i u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, vode i podzemlja, obitavalište životinja te ljudski život i zdravlje.

Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Osnovano se sumnja da su nesavjesno obavljali posao (sklopu svog radnog mjesta), suprotno propisima i bez obraćanja pažnje na funkcionalnost strojeva za koje su bili odgovorni.

Onečišćenje od Istarske do Primorsko-goranske županije

Uslijed toga u studenom 2022. godine došlo je do puknuća ventila, izlijevanja, a zatim i istjecanja u more oko 4.700 litara loživog ulja, koje se pod utjecajem valova i morskih struja proširilo i onečistilo obalno područje od Kostrene, preko Liburnije te dijela Istarske županije.

Po završetku kriminalističkog istraživanja policija protiv spomenute dvojice hrvatskih državljana podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!