FOTO, VIDEO / Na snazi izvanredne mjere obrane od poplava: “Kad podivlja, Kupa je vrlo opasna”

Vijesti 04. lis 202410:59 0 komentara

Zbog visokokog vodostaja na rijeci Kupi na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava.

Naš reporter Borna Šmer javio se iz Broda na Kupi, navodeći da je najteže stanje oko tri ujutro kad je Kupa bila na najvišoj razini u protekla 24 sata. S njim je razgovarao Davorin Klobučar, predsjednik mjesnog odbora Brod na Kupi, koji je opisao kakva je trenutna situacija.

Davorin Klobučar
N1/Borna Šmer

“Noć je bila dosta živa, jake padaline su prouzročile nagli porast vodostaja pa je Kupa vidljivo rasla da bi se u večernjim satima izlila na prometnice. U 3 sata je županijska prometnica bila u potpunosti poplavljena i tu su stradale prve kuće koje su tik do korita Kupe, tu je voda ušla u podrume i u dvorišta”, kazao je Klobučar.

Brod na Kupi Brod na Kupi
N1/Borna Šmer
Brod na Kupi Brod na Kupi
N1/Borna Šmer
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

“Na vrijeme smo se organizirali, vreće s pijeskom napunili i dali ljudima koji su se zaštili, vodeni val je prošao i opasnost je prošla, a vidjet ćemo hoće li biti većih kiša u nastavku”, dodao je.

Klobučar navodi da trenutno stanje ide na bolje, ali je apelirao na Hrvatske vode da se produbi korito rijeke Kupe upravo zbog obakvih situacija.

“Kupa je nepredvidiva, kad podivlja vrlo je opasna”, poručio je.

Stanje u ostalim dijelovima

U Gračacu se stanje postupno normalizira, oborinske vode u nizinskim predjelima naselja se povlače te se ispumpava voda iz poplavljenih podrumskih prostorija. Vode koje se slijevaju s brda i uzvišenja prema naseljima odvode se pomoćnim rasteretnim kanalima.

U Obrovcu i Hrvatskoj Kostajnici provode se pripremne aktivnosti obrane od poplava, a vezano uz razinu rijeka Zrmanje i Une. Na kritičnim dionicama preventivno su postavljene montažno-demontažne barijere u Hrvatskoj Kostajnici te vreće s pijeskom u Obrovcu.

Zbog vode na kolniku zatvorene su prometnice DC228 Ozalj-Kamanje i Jurovski Brod-Donji Bukovac, lokalne ceste u Ličkom Novom, između mjesta Blaževci i Močile, između mjesta Donja Kaniža i Lički Novi i u mjestu Podastrana. Zbog klizišta otežano se prometuje na ŽC6201 u Vrgorcu.

Na terenu su sve operativne snage, a građani, zatreba li im pomoć mogu kontaktirati Stožer civilne zaštite na [email protected] i broj mobitela 099 5284 728.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!